Náklady na opravu by se měly pohybovat okolo 330 tisíc korun. Provoz sokolovny tím ale narušen nebude. Deníku to řekl Miroslav Koloc, předseda TJ Lokomotiva Rakovník.

„Zahájení oprav by mělo začít v říjnu, pokračovat by se mělo ještě v listopadu. Jedná se o výměnu oken v severní části sokolovny, při pohledu na hlavní vchod se jedná o menší okna v levé přízemní části," sdělil předseda Miroslav Koloc.

Ten zároveň zmínil, že výměna oken se rozhodně nikterak nedotkne provozu velkého sálu, maximálně dojde k menšímu omezení toalet či posilovny. „Návštěvníci tak budou využívat jiné toalety a sprchy v rámci objektu, bude se jednat ale o zhruba jednodenní omezení," vysvětlil Miroslav Koloc.

Městská dotace

Částku ovšem nebude Lokomotiva Rakovník coby provozovatel objektu platit ze svého. Zastupitelé města Rakovník, jelikož město Rakovník je vlastníkem objektu, totiž na posledním zasedání schválili dotaci ve výši téměř 290 tisíc korun.

„Dotace je formou spoluúčasti města při této akci, kterou částkou téměř čtyřicet tisíc korun spolufinancuje také Česká unie sportu," doplnila informace Alida Štulajterová, mluvčí rakovnické radnice. 

„Myslíme si, že je logické, aby se při opravě postupovalo po ucelených celcích. Rozhodli jsme se pro dofinancování," sdělil na jednání zastupitelů starosta města Pavel Jenšovský (ČSSD).

„Rozhodně je to dobrá zpráva, že se město stará o svoje stavby. Sokolovna si to zaslouží. Ještě by chtělo nějakým způsobem vyřešit výměnu nebo opravu železného zábradlí," reagoval na dotaz Deníku Petr Šťastný.

Vzlínající vlhkost

V současné době je kolem sokolovny stavebně rušno. Už několik měsíců se tu dělá izolace spodní části stavby. Právě vzlínající vlhkost nejvíce ohrožuje budovu. Kromě izolace z nopové fólie a odvedení dešťové vody je ještě stavba takzvaně postupně odříznuta od spodního vlhkého zdiva. „Tím by se mělo zabránit dalšímu opadávání zdejších cihliček," poznamenala Alida Štulajterová.

O nutnosti začít s opravou sokolovny debatovali rakovničtí zastupitelé na mimořádném zasedání počátkem letošního roku. Tehdy schválili podání žádosti o dotaci ze středočeského Fondu kultury a obnovy památek na projekt izolace spodní části stavby sokolovny, dotaci město ale neobdrželo.

„Nyní jde o to, aby se zabránilo vzlínání vlhkosti, která tam v současné době je a která nejvíce poškozuje vnitřní a vnější omítku, ale také ohrožuje stav dřevěných podlah," řekl počátkem roku Miroslav Samaš (ANO), místostarosta města.

Rekonstrukce sokolovny v RakovníkuProjekt na celkovou rekonstrukci budovy sokolovny má k dispozici město Rakovník od roku 2011. Řeší se v něm především obnova fasády, střechy, výměna okenních a dveřních výplní, rekonstrukce sociálního zařízení a podobně.

Jak již bylo zmíněno, celkové náklady jsou vyčísleny na částku okolo 40 milionů korun. Vedení radnice ale zatím nemá signály, že by mohla být celková rekonstrukce realizována s pomocí některých dotačních titulů.

Čtěte také: Obce řeší, co si počít se sokolovnami