Město tak chce zamezit dalším škodám izolací spodní části stavby. Náklady se odhadují na částku pět milionů korun, město dotaci od Středočeského kraje nedostalo.

Podle mluvčí rakovnické radnice Alidy Štulajterové město Rakovník s touto investicí počítalo a jsou na ni v rozpočtu města připravené peníze.

„Radní se proto rozhodli na základě zpracovaného projektu, který se zabývá potřebou provedení prací zabraňujících pronikání vlhkosti do obvodového pláště budovy sokolovny, vypsat zadávací řízení na sanaci spodní stavby této budovy," nechala se slyšet mluvčí Alida Štulajterová.

Spodní část budovy by měla být tímto krokem takzvaně podříznuta a oddělena od spodního vlhkého zdiva. „Tím by se mělo zabránit dalšímu opadávání zdejších cihliček," poznamenala Alida Štulajterová.

Město na dotaci nedosáhlo

O nutnosti začít s opravou sokolovny debatovali rakovničtí zastupitelé na mimořádném zasedání počátkem letošního roku. Tehdy schválili podání žádosti o dotaci ze středočeského Fondu kultury a obnovy památek na projekt izolace spodní části stavby sokolovny.

Od Středočeského kraje tak mohlo město Rakovník získat příspěvek v maximální výši osm set tisíc korun. „Město Rakovník ovšem na dotaci nedosáhlo. S realizací by se mělo začít ještě v letošním roce," řekla mluvčí radnice.

„Nyní jde o to, aby se zabránilo vzlínání vlhkosti, která tam v současné době je a která nejvíce poškozuje vnitřní a vnější omítku, ale také ohrožuje stav dřevěných podlah," řekl počátkem roku k podání žádosti Miroslav Samaš (ANO), místostarosta města.

Projekt na celkovou rekonstrukci budovy sokolovny má k dispozici město Rakovník od roku 2011. Řeší se v něm především obnova fasády, střechy, výměna okenních a dveřních výplní, rekonstrukce sociálního zařízení a podobně.

Původní stavební prvky dosluhují

Jak již bylo zmíněno, celkové náklady se pohybují okolo čtyřiceti milionů korun. Vedení radnice ale zatím nemá signály, že by mohla být celková rekonstrukce realizována s pomocí některých dotačních titulů.

Právě sokolovna v Rakovníku patří mezi architektonické skvosty ve městě. Najdete na ní celou řadu původních stavebních prvků. Ty však již dosluhují.

Nedávno se v budově sokolovny dočkala oprav dřevěná podlaha, před pěti lety pak bylo kompletně vyměněno vstupní schodiště. Původní betonové lože schodiště se totiž začalo propadat a hroutit. Schodiště pak nechalo město Rakovník v době letních prázdnin opravit za cenu bezmála sto čtyřicet tisíc korun.

Čtěte také: Chátrající sokolovna v Rakovníku se snad již dočká větší opravy