Dlouho očekávaná výstavba parkoviště pro pacienty a návštěvníky hořovické nemocnice má zelenou. Stavět se začne ještě před koncem tohoto roku. Nové parkoviště bude splňovat nejnovější požadavky na bezbariérové užívání. Disponovat bude zhruba dvěma sty parkovacích míst. Jeho výstavba tak definitivně vyřeší dnes složitou dopravní situaci v okolí nemocnice.

Nové parkoviště bude na pozemku, který nemocnici poskytlo Město Hořovice. Plány na vybudování parkoviště musely být několikrát revidovány kvůli zdlouhavému schvalovacímu řízení a také rozsáhlým změnám projektové dokumentace. Od začátku listopadu se také dokončoval povrch silnice vedoucí od nově zrekonstruované lékárny na zaměstnanecké parkoviště.

„Práce na zpevnění a vyasfaltování komunikací uvnitř nemocnice byly nedávno dokončeny. Nyní se již můžeme zaměřit na samotnou výstavbu parkoviště," řekl Sotirios Zavalianis, majitel hořovické nemocnice.

Výstavba za 15 milionů korun

Navrhované parkoviště bude přístupné z místní komunikace K nemocnici. Bude mít jeden vjezd a výjezd a jeho kapacita bude čítat 208 parkovacích míst. „Rozpočet výstavby se pohybuje okolo 15 milionů korun," uvedl Zavalianis a dodal, že parkoviště bude uvedeno do provozu během roku 2017.

Podle Ondřeje Nesměráka, projektanta parkoviště, bude na příjezdové komunikaci umístěn parkovací systém se závorami. Vnitřní obousměrná komunikace je navržena v šířce šesti metrů. Konstrukční vrstvu parkoviště bude tvořit asfalt, chodníky ze zámkové dlažby pak budou mít světlou barvu.

„Parkoviště bude mít také normám odpovídající počet stání pro vozidla osob s omezenou možností pohybu a dále pak stání vyhrazená pro matky s kočárkem. Ostatní místa pro parkování jsou navržena v základním rozměru 5,0 m krát 2,5 metru," konstatoval Ondřej Nesměrák.

Čtěte také: Parkovací plochy u nádraží v Českém Brodě stály miliony, nyní přestávají stačit