Kauza Čapí hnízdo budí mimořádnou pozornost kvůli propojení s premiérem Andrejem Babišem (ANO), členy jeho rodiny a spolupracovníky. Původně byl areál součástí Babišova Agrofertu, před získáním dotace určené pro malé a střední firmy (na kterou by gigantický holding neměl nárok) se stal samostatnou akciovou společností – a po splnění podmínek dotace se k Agrofertu zase vrátil; nástupnickou organizací je jeho firma Imoba. Když Babiš vstoupil do politiky, okolnosti získání dotace se staly předmětem pozornosti jak médií a politiků, tak i policie. Stále běží vyšetřování pražské hospodářské kriminálky v souvislosti s podezřením z dotačního podvodu, přičemž trestnímu stíhání čelí i Babiš; sám trvá na tom, že se ničeho nezákonného nedopustil.

Sucho na poli. Ilustrační foto.
Bojovat se suchem začal kraj jednáním komise

Akciová společnost Imoba jako nástupce původního příjemce dotace přistoupila na výzvu, aby peníze z dotace dobrovolně vrátila; fakticky se tak původní dotace změnila v cosi jako bezúročnou půjčku. V dohodě schválené ve čtvrtek firma deklarovala, že poskytovateli dotace do pěti pracovních dnů vrátí peníze v plné výši. V případě, že by tak neučinila, hrozilo by jí správní řízení ve formě daňové kontroly.

Z vrácené částky by podle Muninových slov mělo připadnout Středočeskému kraji přes 3,7 milionu korun; do haléře přesně to dělá 3 747 019,20 Kč. Je to suma, kterou se na dotaci poskytnuté před deseti lety podílel kraj. Zbytek, částku 46 213 236,60 Kč, úřad regionální rady pošle do státního rozpočtu. Jde o původní podíl evropských peněz, o němž již dříve ministerstvo financí rozhodlo, že se stane národní záležitostí.

Vývoj událostí si pochvaluje středočeská opozice z řad STAN a ODS, která k dění kolem Čapího hnízda přistupovala velmi kriticky a netajila se obavami, aby věc nebyla „zametena pod koberec“. Nyní opozici těší, že se peníze vracejí do veřejných rozpočtů. Na policejní prošetřování kauzy, tedy na samotné trestní stíhání Babiše a lidí z jeho okolí, by vrácení dotace nemělo mít jakýkoli dopad.

Nadace Jedličkova ústavu slaví 28 let od svého založení. Pomáhá postiženým.
Nadace Jedličkova ústavu slaví 28 let od svého založení. Pomáhá postiženým