Přehled, kam se lze vypravit, nabídne zájemcům internetový katalog na www.ehd.cz. A výběr je to bohatý: celorepublikově je přihlášeno 746 památek a 188 akcí. Středočeský kraj se 124 památkami a 35 akcemi jasně vede; Praha nabízí 40 památek a 31 akcí.

Zapojují se architektonické, archeologické a sakrální památky, stejně jako muzea, galerie a knihovny nebo technické památky, připomněla za koordinátory Květa Vitvarová, ředitelka Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. „Prostory, v nichž je uchováváno neuvěřitelně rozsáhlé množství sbírkových fondů a kulturního dědictví,“ konstatovala ředitelka, jež Dny evropského dědictví, mezinárodně známé pod označením EHD (European Heritage Days), označuje za významné kulturně poznávací a společenské podněty.

Slavnosti, výstavy i mše

Jak bohatá je nabídka ve středních Čechách, upozornila Linda Dlouhá ze Středočeské centrály cestovního ruchu: „Zájemci se mohou zúčastnit mimořádných prohlídek v Kolíně, Nymburce, Slaném, Kutné Hoře, Mělníce, Třebovli či na tvrzi Hradenín. V Kutné Hoře, Vlašimi, Benešově a na zámku Růžkovy Lhotice se uskuteční mimořádné výstavy; dále se chystají koncerty, středověké slavnosti i poutní mše svatá.

Vedoucí marketingu krajské turistické centrály Jakub Kulhánek upozornil, že Dny evropského dědictví jsou mimořádně atraktivní nejen pro návštěvníky zvenčí, ale i pro místní obyvatele. „Ti si často zvykli s návštěvnou „svých“ památek počkat právě na začátek září, kdy se jim otevřou běžně nepřístupná místa anebo je průvodce provede místem, kde se běžně výklad nepodává,“ poznamenal.

Historický vlak s parní lokomotivou 475.179 „Šlechtičnou“.
Svátek pro milovníky dopravy propojí Prahu s okolím párou

S tím, že třeba Kolíňákům, kteří chodí na radnici vyřizovat úřední záležitosti, se přece jen málokdy naskytne příležitost prohlédnout si budovu i s výkladem. „Kdy se role průvodce ujmou starosta a místostarostové,“ podotkl Kulhánek k akci chystané na neděli 19. září.

Z pestré nabídky Dlouhá upozorňuje například na Kutnou Horu, kde je letos kromě obvyklých procházek městem s průvodcem a harfového koncertu připraveno několik výstav. „Výstava na Hrádku například představuje barokní obrazy ve sbírkách Českého muzea stříbra, zrestaurované v letech 2018–2020,“ doporučuje. Či zve do Muzea Podblanicka v Benešově na výstavu Pod povrchem s výběrem z nových archeologických nálezů.

Vlak, České dráhy, vagon, cestující. Ilustrační foto.
Kdo sveze cestující vlakem ve třicátých letech? Rozhodování se už chystá

Rovněž připomíná Dlouhá Kolín, a to nejen radnici, ale i tamní chrám sv. Bartoloměje se zvonicí a kostnicí, hradby či pokládání nových „kamenů zmizelých“ odkazujících na oběti pronásledování Židů nacisty. „V nedalekém Nymburce se chystají komentované prohlídky kostela sv. Jiljí a kaple sv. Jana Nepomuckého – a své brány také mimořádně otevřou areály železničních opravárenských závodů DPOV a Nymwag CS,“ upozornila, jak rozmanitý je výběr.

Do královského vězení s rezervací

Stranou nestojí ani Národní památkový ústav, potvrdil Deníku Tomáš Pospíšil z pražské územní památkové správy. Aktuálně se ke Dnům evropského dědictví připojují státní památky v jiných regionech. Ve středních Čechách bude aktuální za týden, 18. září, pozvánka správy kláštera Sázava k netradičním prohlídkám běžně nepřístupných prostor s vyprávěním.

Na svátek sv. Václava – 28. září – pak bude možné navštívit zámek Konopiště s mimořádnými prohlídkami věže Václavky od suterénu po krov. „Ta zůstala zachována z velké části v podobě, jakou měla při zakládání hradu ve 13. století. Nejslavnější vězeň, který v ní pobýval, byl český král Václav IV.,“ připomněl Pospíšil – s upozorněním, že na prohlídku je nutná předchozí rezervace.

Pozvánka na akce EHD v sobotu 11. září

- Benešovsko: Benešov, Muzeum Podblanicka – Pod povrchem (archeologická výstava); Benešov, Muzeum Podblanicka – Benešovsko Oty Bubeníčka (výstava kreseb předního českého krajináře); Vlašim, Muzeum Podblanicka – Příroda (výstava fotografií slovenského autora Matúše Kociana); Zámek Růžkovy Lhotice, Muzeum Podblanicka – V chalupách pod Blaníkem (výstava o životě na vesnici v 19. století)

- Kladensko: Slaný, Velvarská – Kostelní zvony do dálky zvoní (vycházka); Slaný-Dolín, kostel sv. Šimona a Judy – koncert komorního souboru Trio Cantabile

- Kolínsko: Kolín, kostel sv. Jana Křtitele – prohlídka s výkladem historika Vladimíra Rišlinka

- Kutnohorsko: Kutná Hora, Hrádek – Václav II. (výstava); Kutná Hora, Hrádek – Zachráněné poklady barokního malířství (obrazy ze sbírek Českého muzea stříbra zrestaurované v letech 2018–2020); Kutná Hora, Kamenný dům – Černé řemeslo (výstava o kovářích, podkovářích a zámečnících na Kutnohorsku); Kutná Hora, Vlašský dvůr – Muzeum kutnohorských pověstí, duchů a strašidel; Kutná Hora, Tylův památník – Za kutnohorskými výtečníky (výstava připomínající Karla Havlíčka Borovského a Jana Erazima Vocela); Kutná Hora, Vlašský dvůr – Historkovné (procházka městem s kostýmovaným průvodcem); Kutná Hora-Sedlec, Katedrála Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele – Poslední Samoselové (výstava fotografií Ondřeje Soukupa z oblasti Černobylu); Kutná Hora, Kostel sv. Jana Nepomuckého – Kutnohorské památky, stálá inspirace umělců (výstava prací místních výtvarníků); Kutná Hora, Spolkový dům – Václav Havel a Kutná Hora (výstava fotografií a dokumentů); Kutná Hora – kostel sv. Jana Nepomuckého – Deliou (Jitka Malczyk – housle, Célistine Doedens – harfa)

- Nymbursko: Nymburk, kaple sv. Jana Nepomuckého – komentované prohlídky; Nymburk, Staré děkanství a věž Kaplanka – ochutnávka vína za doprovodu cimbálovky; Nymburk, kostel sv. Jiljí – Komentované prohlídky s Honzou Řehnoukem; Nymburk, Nymwag CS – komentované prohlídky pro objednané zájemce; Nymburk, DPOV, provozní středisko oprav – komentované prohlídky pro objednané zájemce; Nymburk, pivovar – komentované prohlídky pro objednané zájemce

- Praha-západ: Jílové u Prahy, Masarykovo náměstí – středověké slavnosti

Zdroj: www.historickasidla.cz