UNICEF je pak prodává – tedy: nabízí k „adopci“ – a z výtěžku financuje program očkování dětí v zemích třetího světa. Se sloganem Adoptuj panenku a zachráníš dítě je posílá do nového domova za 600 Kč – s tím, že právě tolik představují průměrné náklady na zajištění očkování proti šesti závažným onemocněním u jednoho dítěte v zemích, jež jsme si zvykli označovat jako „rozvojové“. V zemích, kde často nebývá snadné ani laciné zajistit transport vakcín a jejich udržení v chladu (a leckdy je problém i se zajištěním bezpečnosti týmů, jež očkování zajišťují).

Miss panenka Středočeského kraje se v rámci tohoto projektu koná již potřetí. Nicméně – uvedený počet panenek vyrobených pro UNICEF a zaslaných do soutěže tak docela nesedí. V několika případech se totiž pod rukama dětí a mládeže ze základních i středních škol zrodili také paňácové; jeden dokonce oblečený ve variaci na lidový kroj. Soutěží ale společně; mužská a ženská kategorie se neodlišují. Nyní se rozjelo internetové hlasování na facebookové stránce UNICEF Česká republika, kde je zveřejněna kompletní fotogalerie; návštěvníci mohou vyjádřit podporu těm nejkrásnějším výtvorům prostřednictvím označení „to se mi líbí“.

Noc kostelů v Nymburce v roce 2018.
Středočeská Noc kostelů nabídne workshopy i ochutnávku mešního vína

Hlasování potrvá do 9. června – a na druhou polovinu června se pak chystá slavnostní vyhlášení výsledků spojené s oceňováním autorů vítězných výtvorů. Spíš asi autorek; většinu panenek totiž vyrábějí dívky – nicméně v minulých ročnících zabodovaly i dovednosti chlapecké. Ty nejzdařilejší postavičky, jež obdrží nejvíc hlasů, budou navíc nabídnuty nikoli za jednotnou cenu 600 Kč, ale v dražbě: během benefiční aukce výtvorů známých osobností, jež se chystá na podzim. Stanoveno už je místo i datum: 26. listopadu v Českém muzeu hudby v Praze.

Vybírat nebude jednoduché, míní hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). „Jak jsem se dívala, krásné jsou všechny,“ poznamenala. „Podstatné ale je, že pomohou – a to díky žákům a studentům středočeských škol. Za jejich ochotu zapojit se do této charitativní akce jim moc děkuji,“ chválí všechny tvůrce, kteří pro dobrou věc přiložili ruku k dílu.

Elektrárna Mělník. Archivní foto
Kvůli spalování odpadu má dopravu pohlídat komise

Ilustrační foto
Kritikům výsledků oprav silnic měření za pravdu nedalo