Nové parkovací plochy mají vzniknout u nemocnice, naproti třetí poliklinice a u hřbitova na Zdaboři. Na jejich vybudování chce radnice získat dotace. „To jsou typy parkovišť, na které je možné žádat dotace, a my o tyto dotace hodláme žádat a připravujeme dokumentaci," uvedl starosta Jindřich Vařeka.

Největší parkoviště má být u nemocnice a mělo by sloužit i pacientům. V tomto případě je ale podle Vařeky získání dotace nejisté. „Víme, že to je snad nejproblematičtější místo v Příbrami, takže tam to rozhodně bude plné od prvního dne," uvedl starosta.

O parkovací domy není zájem

V Příbrami se v minulosti plánovala také výstavba parkovacího domu za 80 milionů korun na pozemku poblíž nemocnice. Současná radnice už s projektem nepočítá. Zkušenosti z jiných měst podle Vařeky ukazují, že parkovací domy se ekonomicky moc nevyplácejí a lidem se v nich příliš nechce parkovat.

Vedení radnice nicméně uvažuje o výstavbě jiného parkovacího domu na jiném místě - u autobusového nádraží naproti finanční správě. Do projektu by se však město pustilo jen v případě, že by získalo devadesátiprocentní dotaci.

Čtěte také: Stavba nového parkoviště u nemocnice v Hořovicích se komplikuje