Budovu loni v červnu dokončilo město Louny, vyrostla na místě původní plavecké haly z osmdesátých let 20. století. Podobu haly navrhli architekti z brněnského studia dkarchitekti, postavila ji společnost Metrostav.

Porota soutěže ocenila citlivou a elegantní architekturu stavby i vlastní realizaci z hlediska funkčního uspořádání, materiálového řešení i kvality provedení, včetně detailů. „Hmota je šikmo seříznutá na jižní straně, kterou se plně otevírá směrem do parkové plochy. Z exteriéru je budova obložena zavěšenými hliníkovými deskami v černé barvě. Architektonické řešení prostorné bazénové haly a wellness umožňuje optické propojení exteriéru a interiéru prostřednictvím prosklené fasády směrem na jih,“ uvedl v odůvodnění předseda poroty soutěže Stavba roku 2021 Jan Vrana.

Výstavba dálnice D7 Praha – Chomutov na Lounsku. Ilustrační foto.
Reference platí. Příprava dvou úseků dálnic D7 a D6 se posune

Titul Stavba roku 2021 za projekt Městské plavecké haly Louny získalo brněnské studio dkarchitekti, jehož lídrem je David Kudla. Při návrhu se autoři nechali inspirovat zvlněnými křivkami Českého středohoří, kterými se návštěvníci mohou kochat při výhledu z tobogánové věže nebo venkovního ochlazovacího bazénku. Budova má tvar zkoseného hranolu, který reflektuje sklon terénu a využívá přirozeně utvořené nerovnosti k bezbariérovému napojení vchodů pro obě podlaží objektu. „Do výsledného řešení se promítl také kontrast vnitřního a vnějšího prostředí, kdy venku prochází lidé zabalení kvůli zimě a větru v kabátech a čepicích, zatímco za tenkou skleněnou stěnou se v teple pohybují plavci jen v nejnutnějším oblečení. Napětí těchto protikladů se nám projevilo zvlněním skleněné fasády, která tvoří hranici těchto dvou světů, podobně jako napětí v tektonických deskách utvořilo křivky Českého středohoří,“ popsal David Kudla.

Soutěž Stavba roku organizuje Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství a letos se konal její 29. ročník. Do finále postoupilo 33 staveb, z nichž odborná porota vybrala pět vítězných stavebních děl.