Meteorologové totiž vydali další výstrahu v souvislosti s počasím, přičemž se opět jedná o varování před větrem. Údaje z Portálu krizového řízení Středočeského kraje napovídají, že silně foukat by postupně opět mohlo na většině území republiky – tentokrát však snad o něco mírněji než z kraje týdne.

Střední Čechy (a to celé území kraje) může silný vítr navštívit ve čtvrtek odpoledne; konkrétně mezi 12. a 22. hodinou. Souvisí to s přílivem teplého vzduchu od jihu před studenou frontou, která bude naše území předcházet od západu. Při přechodu fronty pak vítr, postupně se měnící z jižního na západní, bude zesilovat – přičemž v nárazech může dosahovat rychlosti až 20 m/s (tedy 70 km/h).

Doporučení, jak se vyrovnat s takovouto situací, jsou obvyklá: zajistit okna a dveře, odstranit nebo upevnit volně uložení předměty včetně květináčů či zahradního nábytku. Řidičům se vyplatí maximálně opatrná jízda; nejlépe se sledováním dopravního zpravodajství. Také chodci by měli počítat s možností pádů větví i celých stromů, případně částí poškozených střešních krytin. Standardem také je, že své služby v souvislosti podobným varováním posilují různé poruchové a asistenční týmy.

Čelivský poklad před vyjmutím ze země.
Muž z Čeliva našel při práci na zahradě poklad, mince ze středověku
Předem avizované poryvy silného větru znamenaly komplikace také na Nymbursku. V půl čtvrté vítr shodil strom přes celou silnici v Babíně. Hasiči za pár minut silnici v obou směrech zprovoznili.
S následky vichru se energetici potýkali nadvakrát