S nepříliš vzhlednými stavbami totiž projekt nového centra nepočítá. Na místě, kde nyní expedice stojí, vznikne prostor využitelný jak pro potřeby balírny, tak pro pivovar. Ani jedna z budov však nebude sloužit svému původnímu účelu.

V balírně, kterou město prodá soukromému investorovi za zhruba šest milionů korun, mají vzniknout byty, kanceláře a například i centrum pro matky s dětmi. Pivovar, který si město ponechá, má být přestaven na multifunkční objekt, v němž bude společenský sál nebo třeba knihovna.

Demolici expediční haly, která se má stihnout ještě v letošním roce, bude předcházet zbourání hotelu Praha. Chátrající budova stojí také v pivovarském areálu.

„Vybraná firma má s bouráním začít v polovině srpna. Pak bude následovat expedice," řekl Libor Lesák, podle něhož je zbourání expedice spočítáno na zhruba čtyři miliony korun. Reálná cena, kterou město firmě zaplatí, bude ale pravděpodobně o dost nižší.

„Demolici hotelu Praha jsme měli spočítanou na asi pět milionů korun, ale vybraná firma ji provede ani ne za polovinu. Očekáváme, že podobně tomu bude i v případě expedice," připomněl místostarosta.

Blok městských domů

V prostoru mezi ulicemi Husova, Žižkova a Palackého náměstí, kde se nachází i areál pivovaru, má do roku 2020 vzniknout nový blok městských domů.

„Blok u České spořitelny je rozdělen na dvanáct stavebních parcel. Vzhledem k tomu, že pro město by to byla obrovská zátěž, rozhodli jsme se jednotlivé parcely prodat soukromým investorům, kteří tam domy s ohledem na stanovené podmínky vybudují," přiblížil Libor Lesák.

Pozemky chce město začít prodávat v roce 2018, do té doby chce prostor kompletně vyčistit a dořešit pozemkové vztahy.

Město brzy začne opravovat také prostranství mezi kostelem a novou radnicí, které je součástí přeměny centra. Půjde o rekonstrukci komunikací, veřejného osvětlení a nebude chybět ani veřejná zeleň.

Čtěte také: Petice se minula účinkem, hotel Praha v Kralupech nad Vltavou půjde k zemi