Chlapci vyrazily na pomoc všechny záchranné složky. Jako první tam podle středočeské policejní mluvčí Martiny Fejfarové byla hlídka policistů z Mladé Boleslavi. „Ti si svázali kombinézy, aby se mohli jistit, a pokusili se po ledu dostat k místu, kde se chlapec propadl,“ uvedla mluvčí s tím, že i pod policisty se nakonec probořil led.

Vytáhnout bezvládné chlapcovo tělo z vody se povedlo až hasičům, ihned ho předali do rukou záchranářů, kteří ihned začali s oživováním školáka. Pod vodou mohl být zřejmě 45 minut! „Na místo byl vyslán i záchranářský vrtulník,“ řekla dále Fejfarová. Za neustálé resuscitace byl chlapec naložen na palubu vrtulníku a transportován do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Jak celé neštěstí odehrálo, teď vyšetřují mladoboleslavští policisté. 

Předseda ČSSD Jan Hamáček.
Jan Hamáček končí jako zastupitel

Podrobnosti k dětským pacientům nechce nemocnice uvádět. Její mluvčí Filip Brož Deníku pouze řekl, že chlapec byl v pátek hospitalizován v kritickém stavu – a na tom se nic nezměnilo ani o víkendu. „Pacient zůstává v kritickém stavu na mimotělním oběhu,“ konstatoval v neděli odpoledne. Mimotělním oběhem se rozumí napojení na přístroje, které nahrazují činnost srdce a plic; zároveň lékaři mohou například zasahovat do regulace teploty.

Současně Brož potvrdil, že v případech tonutí v zimním období mají smysl snahy o záchranu i ve zdánlivě beznadějných situacích, kdy se pacienta podařilo vylovit až po delší době. Pobyt ve velmi chladné vodě sice přivodí závažné podchlazení organismu, současně ale může v případě záchrany života zmírnit trvalé následky související s poškozením mozku vlivem nedostatečného zásobování tkáně kyslíkem. Podchlazením se zpomalují metabolické procesy – a tím i spotřeba kyslíku. (pep, hol)

Novorozenecké oddělení Klaudiánovy nemocnice má novou fototerapeutickou lampu, která se používá pro léčbu novorozenecké žloutenky.
Dobrá zpráva: novorozencům pomůže nová lampa
Ilustrační foto
Kam na Boleslavsku za zábavou? Vyberte si!