Ne vždy ale podvod klapne. Mluvčí územního odboru středočeské policie pro Prahu-venkov: Východ Eva Hašlová v sobotu večer vydala tiskovou zprávu k případu, kdy se situace vyvinula nečekaně. Podařilo se zadržet podezřelé, kteří se přepočítali dokonce opakovaně: poprvé ve chvíli, kdy se v roli vnuka obrátili na seniorku ze Staré Boleslavi, která žádného vnuka nemá, a podruhé ve chvíli, kdy byli přesvědčeni, že se jim 91letou ženu daří úspěšně tahat za fusekli. Ta se však nenechala zmást, natož oklamat, a vzorně spolupracovala s policisty. „Duchapřítomná seniorka se nenechala připravit o peníze – a pomohla podvodníky dopadnout,“ konstatovala Hašlová.

Její vyjádření z víkendového večera se vztahuje k případu z odpoledne 21. listopadu, kdy se seniorku snažila o celoživotní úspory připravit dvojice cizinců. Dotyční se však ošklivě přepočítali; oba podezřelí postupně skončili v rukou kriminalistů z Brandýsa nad Labem. Vyslechli obvinění z podvodu ve stadiu pokusu a Okresní soud pro Prahu-východ je poslal do vazby. „V případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody od jednoho do pěti let nebo peněžitý trest,“ citovala Hašlová ustanovení trestního zákoníku.

Babišova farma Čapí hnízdo, kongresové centrum Agrofertu
„Celostátní“ kauza Čapí hnízdo budí středočeské emoce

Podezřelí podle policejních detektivů využili osvědčenou fintu: jeden z nich zavolal oběti na pevnou linku. Postupovali přesně podle osvědčeného scénáře: vnuk – půjčka – kamarád. Žena finanční výpomoc přislíbila, i když jí od počátku bylo jasné, že tohle není nic jiného než habaďůra. Naprostá levárna a nic jiného – když vnuka nemá, je přece evidentní, že na celé historce není ani zbla pravdy. Nehnula však ani brvou a kývla; volajícího pozvala k sobě domů s tím, že sama se špatně pohybuje. 

Sotva však položila sluchátko, hned telefonovala znovu – a pozvala si větší společnost. Vše oznámila na policejní tísňovou linku. Příchozího tak očekávali i kriminalisté z Brandýsa nad Labem, kteří ho zadrželi ve chvíli, kdy si přišel pro peníze. Komplicovi, který čekal opodál v autě, se sice podařilo ujet, nezmizel ale navždy. I jeho policisté během dvou týdnů vypátrali.

Policie nevylučuje, že stejnou fintu se muži mohli pokusit uplatnit i na dalších místech.

Ilustrační foto.
Z Vltavy policisté vylovili tělo mrtvé ženy