Prozatím by tedy mělo postačovat třeba elektronické potvrzení zaměstnavatele, zobrazené pomocí e-mailové aplikace v mobilním telefonu. Od poloviny týdne však už bude platit pravidlo známé pamětníkům komunistického režimu, že bumážka je bumážka: hlídky budou vyžadovat potvrzení na papíře. Současně už v té době dojde podle Vondráškových slov na sankce, pokud policista vyhodnotí, že někdo platná opatření porušuje: za přestupek, s jehož spácháním dotyčný souhlasí, je na místě možné uložit v příkazním řízení pokutu do výše 10 000 Kč. Jinak bude policie odhalené případy předávat obcím s rozšířenou působností nebo hygienickým stanicím k řešení ve správním řízení, kdy už sankce mohou být podstatně tvrdší.

Respirátory v centru Prahy ve čtvrtek 25. února 2021.
Cesty Středočechů do Prahy: jet pracovat je legální, současně si nakoupit už ne

Pohyb přes hranice okresu hodlá policie intenzivněji kontrolovat na nejfrekventovanějších tazích; na ostatních místech pak namátkově. Bude při tom vycházet ze znalosti místních poměrů. Dále se zaměří na prověřování omezení maloobchodního prodeje a služeb i na to, zda lidé nosí profesionálně vyráběné respirátory nebo roušky všude, kde je to nařízeno.

Aby si policie uvolnila kapacity k této činnosti, podle Vondráškových slov omezí cokoli, co omezit lze. Nejen výcvik, ale třeba i kontroly pobytu cizinců nebo dopravně bezpečnostní akce. Lze tak očekávat, že nejméně po tři následující týdny vynechá i v tomto období tradiční kontroly chatových osad, zda se na ně nezaměřili zloději.

„Jde o boj o životy a zdraví lidí,“ zdůraznil náměstek Vondrášek s tím, že se nejedná o „boj s orgány, které nepopulární rozhodnutí činí“. Očekává, že to se projeví i ve vztahu občanů k policistům.

Ilustrační foto.
Nákupy před pondělím: Po těstovinách už lidé nešílí, toaletní papír hitem zůstal

K tomu, aby se nařízení lidé nesnažili obcházet, vyzývá i středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN). A že se na sociálních sítích vyrojila celá řada tipů a doporučení, jak na opatření vyzrát či policejní kontroly oblafnout? „My jsme prostě Češi; budeme se to snažit pořád nějak očůrávat,“ řekla Deníku.

Každému, kdo se v dnešní době cítí příliš udatně, by doporučila návštěvu covidového oddělení v nemocnici, aby pochopil, jak je situace vážná. A ve které? V kterékoli.