Reflexní vesty jsou určené pro mimořádné události v silničním provozu. Pokud řidič při řešení technické závady či při dopravní nehody vystoupí mimo obec na komunikaci, musí mít vždy na sobě oblečenou reflexní vestu, kterou je povinen mít ve vozidle.

Společná preventivní akce Policie ČR a České kanceláře pojistitelů má za cíl nejen připomenout řidičům tuto povinnost, ale zároveň upozornit na bezpečnost celé osádky vozidla a dovybavit vozidla reflexními vestami pro spolujezdce. 

Snížená viditelnost, kdy účastník silničního provozu zřetelně nerozezná vozidla, osoby, zvířata nebo i předměty na pozemní komunikaci od soumraku do svítání, za mlhy, sněžení nebo hustého deště, je okamžikem, kdy dochází k dopravním nehodám s často tragickými následky na zdraví a životě.

Vidět a být viděn

Řidiči a cyklisté mají zákonnou povinnost svítit. Chodci pak svoji viditelnost mohou výrazně zvýšit používáním reflexních či fluorescenčních oděvních součástek a doplňků.

Zatímco chodec oblečený v tmavém oděvu je viditelný pro řidiče na pouhých 18 metrů, účastník silničního provozu v reflexním oděvu je viditelný až na 200 metrů. Manévrovací prostor pro řidiče je v takovém případě výrazně větší a pravděpodobnost střetu s chodcem se podstatně snižuje.

Policisté v Bezděčíně rozdávali nejen vestyZhruba dvacítku aut za první hodinu bezpečnostní akce „X" v úterý zastavili mladoboleslavští dopravní policisté na sjezdu v Bezděčíně ve směru na Mělník. Akce na různých místech Mladoboleslavska trvala do 18 hodin a za celou dobu podle mluvčí policie Lucie Novákové zkontrolovali 143 vozidel.

Cílem akce, do níž se zapojilo osmnáct policistů, nebyla rychlost, ale technický stav vozidel. Kontrolovali nejen zimní přezutí, ale i povinnou výbavu. „Zatím byli šoféři vzorní, jen jeden si doma zapomněl řidičský průkaz," zhodnotila policejní mluvčí Lucie Nováková po první hodině.

Z čísel vyplývá, že jeden řidič se dopustil přetupku, dva neměli zapnutí bezpečnostní pás a v blokovém řízení celkem zaplatili 220 korun, vozidlo jednoho šoféra nebylo ve vyhovujícím technickém stavu a jeden sedl za volant bez řidičského oprávnění. "Jak jsme si ale ověřili, měl nahlášenou jeho ztrátu," dodala policejní mluvčí.

A protože šlo o akci preventivní, policisté rozdávali i dárky. Pokud tedy řidiči měli v autě pouze jednu vestu, dostali druhou. Nezapomněli ani na děti. Těm věnovali omalovánky, případně reflexní pásky.

Čtěte také: Zabránit tragédiím na silnicích mohou i chodci