Ve srovnání se stejným období loňského roku letos sice vzrostl v regionu počet trestných činů o 22 na současných 93, ale v Sedlčanech se minimalizoval počet vykradených aut. Strážci zákona to přičítají právě dohledu kamer.

„Zatím řešili pouze jeden takový případ. Je vidět, že kamerový systém zloděje odrazuje," informoval místostarosta Sedlčan Miroslav Hölzel.

Nepříznivou bilancí je ale počet zadržených řidičů, u kterých bylo prokázáno řízení pod vlivem alkoholu nebo omamných látek. „Když připočteme ke statistice letošního roku i první červnový víkend, bylo jich 53," upozornil místostarosta.

Detektor za sto tisíc korun

Uvedl, že radnice zvažuje, zda zakoupit pro strážníky městské policie detektor na zjištění psychotropních látek, i když nejde o levnou záležitost.

Existují sice testovací proužky v ceně několika set korun, ale účinný přístroj vyjde až na 100 tisíc korun. Po pozitivním výsledku testu by předali nezodpovědného řidiče k dalšímu šetření kolegům z Policie ČR.

Tabulkově chybí dva policisté

Stanislav Pečený, zástupce velitele Obvodního oddělení Policie ČR v Sedlčanech, informoval o tom, že z pohledu objasněnosti trestných činů, patří Sedlčansko k těm nejúspěšnějším v rámci celého okresu. Policisté objasnili každý druhý případ.

Ve zprávě Pečený k personální otázce uvedl, že podle tabulkového stavu mají mít na oddělení šestnáct policistů, ale v současné době jich ve skutečnosti slouží jen čtrnáct. V blízké době by však mělo dojít k doplnění policistů.

Čtěte také: Ve středních Čechách klesla v roce 2015 kriminalita, přibylo ale vražd

Marie Břeňová