Právě v této lokalitě byl loni 29. října zavražděn 63letý muž, který nejen v čele tamějšího golfového klubu stál jako prezident, ale také v golfovém areálu bydlel. K činu zřejmě došlo ve chvíli, kdy v noci ze soboty na neděli – jak bylo jeho zvykem – připravoval turnaj chystaný na následující den.

Kriminalisté dodnes nemají jasno, co se vlastně odehrálo. Vyrušil snad pachatele, který se vydal krást? Nebo si s ním chtěl někdo vyřídit podnikatelské účty? V téhle souvislosti však policejní detektivové nezjistili cokoli, co by podporovalo právě tuto hypotézu. Či se stalo něco jiného, co už zavání úplnou náhodou? Tyhle otázky zůstávají dodnes bez odpovědi.

Jisté je, že šlo o vraždu. Soudní pitva prokázala, že nešlo o nešťastnou událost – zprvu se totiž spekulovalo i o nešťastných následcích pádu větve stržené silným vichrem – ale o mord. Příčinou smrti byly údery tupým předmětem do hlavy a horní části těla, způsobené mimo veškerou pochybnost další osobou.

Ilustrační foto.
Pitva potvrdila, že v Kouřimi se nejspíš vraždilo

Zda více prozradí někdo, kdo by k případu mohl vědět víc, je otázkou, v níž by svou roli mohly sehrát i peníze. Ukázalo to poslední letošní vydání pořadu Na stopě, který Česká televize připravuje společně s Policií ČR. Manželka oběti vystoupila s nabídkou odměny pro toho, kdo poskytne informace vedoucí k vypátrání vraha. Konkrétní nabízená částka zveřejněna nebyla – nicméně je prý „zajímavá“ a pro toho, kdo něco ví, by mohla představovat motivaci.

Policejní detektivové předpokládají, že napomoci k posunu ve vyšetřování by svými mohl i ten, kdo na místě činu nebyl a na vlastní oči nic neviděl. Vítány jsou i informace z doslechu, které by mohly přesně zacílit další prověřování. V obdobných případech se třeba stává, že se pachatel pochlubí kumpánům z kriminálního prostředí. Zvlášť jestliže jde o čin, které ve své době vyvolal obrovskou pozornost – a policie po roce přiznává, že se vlastně nemá čeho chytit.

Areál Golfového klubu v Molitorově u Kouřimi, kde došlo k násilné smrti
Místo vraždy je pusté a ponuré