„Přijali jsme do stanice ježka bělobřichého,který se díky všímavosti hodných lidí dostal až k nám. To se ovšem o dotyčných, kteří ježka v krabici nechali na ulici, říci nedá. Přejeme všem dobrým lidem, ať je pro ně nadcházející rok plný krásných zážitků v naší přírodě a za volně žijící živočichy prosíme, ať jsme my lidi ohleduplní k nim," uvedl vedoucí stanice Luboš Vaněk.

Přesný počet ošetřených zvířat se tak uzavřel na 1606. „Téměř 60 procent se vrátilo zpět do volné přírody. „Podařilo se nám upravit expozici volně žijících živočichů, vysázet sad starých ovocných odrůd stromů a vytvořit další důležité prvky pro volně žijící živočichy i pro všechny, kteří nás navštíví," uvedl Vaněk.

Už nyní mají ve stanici zvířata přijatá v novém roce. Jde například káni lesní po srážce s automobilem a vzácného pacienta hýla obecného, který byl nalezen vysílený a apatický.

Mladá samice krahujce se vrátila do volné přírodyMladá samice krahujce se vrátila do volné přírody za svými druhy.Zdroj: Záchranná stanice VlašimNejhezčí dárek k Vánocům nadělili pečovatelé ze Záchranné stanice ve Vlašimi na Benešovsku mladé samici krahujce. Během Štědrého dne se totiž mohla vrátit ke svým druhům ve volné přírodě.

K vypouštění se ptačí dáma nejdříve stavěla trošku vykuleně, svoje geny ale nezapřela a nakonec letěla, jak se na krahujce patří. Do záchranné stanice se dravec dostal po nárazu do skleněné překážky. „Po nehodě byla spíše otřesená," sdělila vedoucí vlašimské pobočky Jaroslava Syslová.

Dravec se po nárazu do skla zotavoval z drobných zranění, po třech týdnech se stav ptačí slečny zlepšil natolik, že nic nebránilo jejímu vypuštění do volné přírody.

Během posledních několika týdnů neregistruje Jaroslava Syslová nárůst zraněných dravců, v prosinci ošetřili asi jen deset ptáků. Rizikové období začne až na jaře.

Čtěte také: Co v zimě do volete? Neuvážené krmení ptáků má rizika