Ukazuje to nejen vyhodnocení dat z minulého týdne, připomínající v celém kraji těsně pod sto škol s výskytem koronaviru. Bývalo přitom běžné, že šlo o stovek několik. A po pondělních testech nyní hlášení škol o pozitivních výsledcích antigenních testů (které se dále budou prověřovat pomocí přesnějších testů PCR s laboratorním vyhodnocením výsledků) přibývala ještě pomaleji než před týdnem. Deníku to řeka Dana Šalamunová z krajské hygienické stanice. Zdůraznila však, že to ještě nemusí nic znamenat; školy budou svá hlášení doplňovat. Tomu, že by se objevila zásadnější nákazová vlna, nicméně dosavadní poznatky nenasvědčují. V prvních hodinách po testování bylo naopak nahlášených pozitivit zjevně méně než před týdnem.

Nejzasaženější jsou základní školy

Protože se hlášení ze škol scházejí postupně, kompletní vyhodnocení mají hygienici vždy za uplynulý týden.

Online reportáž

Podle toho aktuálního byl v prvním lednovém týdnu zaznamenán výskyt koronaviru v 99 školách či školských zařízeních po celém kraji. Nejvíce z nich bylo na Benešovsku (17) a na Berounsku s Příbramskem (po 15). Naopak na Mělnicku, které podle poznatků ze škol v prosinci patřilo k silněji zasaženým regionům, byl na počátku ledna výskyt covidové pozitivity potvrzen pouze v jediné mateřince. Jen jednu mateřskou školu s covidem zaznamenalo také Kolínsko. Dvě školy – jednu mateřskou a jednu základní – pak hygiena zapsala do nejnovějších covidových tabulek pro Nymbursko.

Covidové oddělení jednotky intenzivní péče v trutnovské nemocnici.
Variantou omikron se promoří celá populace, už to nejde zastavit, říká Šerý

Podobně jako v minulosti mají převahu mezi školami s výskytem koronaviru ty základní – nejnověji zveřejněné údaje jich v celém kraji zmiňují 56. Mateřských škol koronavirus ve Středočeském kraji navštívil celkem 23 (plus jednu dětskou skupinu na Praze-východ) a středních škol či učilišť 19. Zatím se tak neprojevily obavy, že omikron může intenzivněji zaútočit na dospívající. Hned pět středočeských okresů – Kolín, Mělník, Mladá Boleslav, Nymburk a Praha-západ – dokonce na středních školách nezaznamenalo jediný případ pozitivity.

Uzavřít nebylo třeba žádnou školu

Celkově byly ve středočeských školách zaznamenány 142 pozitivní osoby, z toho 125 žáků a studentů a 15 pedagogů (plus dva další zaměstnanci, řazení do kategorie technicko-hospodářských pracovníků). V karanténě se ocitlo 2121 žáků či studentů a 27 pedagogů. Uzavřena nemusela být žádná škola; škol s uzavřenými třídami nasčítali hygienici celkem 71: nejvíce na Benešovsku (15), Kladensku (11) a Praze-východ (10).

Změny kolem testování na covid-19 ve školách
- Od příštího týdne, od pondělí 17. ledna, se budou žáci ve školách nově testovat jedenkrát týdně, a to s pondělním použitím antigenního testu. V případě pozitivity bude tak jako dosud následovat ověření PCR testem.
- Pro tento týden ještě platí dva termíny testování žáků stanovené vládou pro první dva týdny v lednu; po pondělním testování se další uskuteční ve čtvrtek.
- Jestliže se od úterka zkracuje doba izolace nakažených i karantény blízkých kontaktů na pět dní, znamená to, že v případě pozitivity ze čtvrtečního testu, která bude následně potvrzena PCR konfirmací, zůstanou děti doma jen do úterka příštího týdne; od středy budou opět moci jít do školy.

Zdroj: Dana Šalamunová, Krajská hygienická stanice Středočeského kraje