Jen málokterá procházka je pro turisty tak ikonická jako pomyslná linie vedoucí z náměstí Republiky, Celetou, přes Staroměstské náměstí, Karlův most a Zámecké schody až na Pražský hrad. Zatímco při normální situaci to znamená bojovat v davu o každý centimetr, v postkoronavirových dnech je spíše překvapivé, když někoho potkáte.

ON-LINE reportáž o koronaviru najdete ZDE

To se dalo vypozorovat už na Staroměstském náměstí. Občas se nějaký turista objevil – pod Orlojem bylo ale zcela prázdno až na pár návštěvníků – ti si ale mezi sebou povídali nejčastěji česky. Třebaže se blíží vyzvánění hodin, v prostoru pod Orlojem je pouze pár přihlížejících. Nikde nejsou davy turistů s fotoaparáty, nikdo chystající se show ani nenatáčí zdaleka v takové míře, jak bývá obvyklé. Prostor před Staroměstskou radnicí tentokrát budí dojem spíše jako snadného orientačního bodu, kde se lidé scházejí než jako místo, které si turisté nemohou nechat ujít.

Na Staroměstském náměstí v Praze byla 4. června 2020 vztyčena replika mariánského sloupu ze 17. století.
Mariánský sloup už stojí na Staroměstském náměstí. Přinese lepší časy?

Přítomnost fotografa Deníku budí zájem u některých přihlížejících. Ti pózují a ptají se, kde se fotografie objeví. Za normálního počtu lidí v davu by taková konverzace byla možná jen stěží. „Je to velká úleva, v ulicích nejsou davy, dá se všude dostat velmi rychle,“ smála se mladá žena, která byla na procházce se svojí malou dcerou. Pražanům tak nevadí, že jsou ulice poloprázdné – tedy pokud nepracují v gastronomii.

Cenově přívětivá Praha
v době po koronaviru

Cena espressa: 40-45 korun
Oběd: 150 – 250 korun
Kopeček zmrzliny: 25-35 korun
Půllitr piva: 45-50 korun

Na Staroměstském náměstí je řada restaurací. I u nich je patrné přeorientování se na domácí klientelu. V samotném centru Prahy pořídíte třeba kávu velmi levně – kolem 40 až 45 korun. To je částka, kterou vás espresso bude stát v libovolném okresním městě Středočeského kraje. Stokorunová espressa tedy z centra vymizela; důležitou otázkou ale zůstává, jak dlouho.

„Snížení cen například v restauracích a kavárnách v centru města bylo umožněno dočasným odpuštěním nájmů ze strany Magistrátu hl. m. Prahy a městských částí,“ uvedla Barbora Hrubá, která působí jako mluvčí organizace Prague City Tourism.

Krajské volby. Ilustrační foto.
Do voleb jde v kraji řada tváří známých z minulosti

Většina podnikatelů v oboru cestovního ruchu se zaměřuje na českou klientelu – a to minimálně do podzimu. „I když dojde k úplnému otevření hranic České republiky, v ostatních státech mohou nouzová opatření trvat mnohem déle. Zároveň musíme počítat s tím, že lidé budou mít strach a nebudou ochotni cestovat, což může trvat skutečně velmi dlouho. Alespoň dočasné zacílení na domácí klientelu je tedy v tuto chvíli jedinou jistotou, kterou máme,“ podotkla. V létě tak podnikatelé očekávají vlnu domácích návštěvníků, kteří budou prahnout po Praze bez davů zahraničních turistů.

Dlouhodobě nejnavštěvovanější
pražské památky

Pražský hrad
Karlův most
Staroměstská radnice
Židovské muzeum
Zoologická zahrada

Obvykle bývají ulice v centru - třeba Celetná ulice - plné turistů, kteří míří do různých obchodů se suvenýry. Tentokrát je ale většina takových obchodů zavřená s některými výjimkami; Pražané však nejsou jejich klientelou a tak obchody zavřely své dveře. Tam, kde jsou jindy fronty turistů, například před Staroměstskou radnicí a dalšími historickými stavbami, je ale prázdno.

Zcela unikátní pohled nabízí téměř prázdný Karlův most. Zatímco jindy je kvůli davům složité dostat se na druhý konec, tentokrát je prázdno. Toho využívají lidé, kteří se chtějí vyfotit a nyní pro to mají unikátní příležitost. Prázdno je i na cestě po Zámeckých schodech na Pražský hrad. Tam se však turisté objevují, byť opět převládá čeština. Cestu si turisté nacházejí do katedrály svatého Víta. Vědí proč: fronty prakticky nejsou. Stejně jako po zbytku Prahy. Využít toho je škoda: takhle prázdnou Prahu dlouho neuvidíme. Pokud budeme mít štěstí.