Starosta Kolína a náměstek hejtmanky pro oblast bezpečnosti Vít Rakušan reagoval také na kritiku, která se na terénní pracovníky Bezpečného Kolína snesla.

„Posměšky byly dány tím, že nebyla pochopena funkce těchto lidí. Nebyli určeni k tomu, aby zasahovali, honili zločince. Byli tady proto, aby šetřili síly policie, dobře se dívali a osvojili si pracovní návyky, zvýšili kvalifikaci a měli větší šanci na úspěch na trhu práce," vysvětlil.

Dlouhodobě nezaměstnaní lidé na úřadu práce tak podle vedení města i policie získali dobré pracovní návyky, které nyní použijí v soukromé sféře. „Bezpečnostní agentury se o ně perou," řekl Vít Rakušan.

Podle ředitele územního odboru Kolín Policie ČR Jiřího Fejfara se roční praxe ve spolupráci s policií mezi zaměstnavateli v bezpečnostní sféře cení. „Efekt byl jednoznačný v tom, že když se řešil nějaký bezpečnostní problém, byli tam s hlídkou policie, s prvosledovými policisty, co zakročují u mimořádných událostí. Agentury takový komfort nemají, že by komunikovali s policií," podotkl.

Kolín je bezpečnější, dokazuje statistikaProjekt prevence kriminality Bezpečný Kolín slaví tři roky. Podle policejních statistik se v Kolíně od roku 2013 výrazně snížila kriminalita, Kolín je tak podle policistů bezpečnější. Starosta Kolína Vít Rakušan a Jiří Fejfar, vedoucí územního odboru Kolín Policie ČR, hovořili o tom, co stojí za poklesem kriminality a co do budoucnosti ještě hodlají řešit.

Největší problém vidí v tom, že Kolín má velký počet ubytoven. Město tak vydalo stavební uzávěru, která zakazuje nové ubytovny. „Opatření je radikální, ale nové ubytovny v Kolíně nevznikají," podotkl, čemu přičítá větší bezpečí ve městě.

Podle Jiřího Fejfara také městu pomohli pracovníci hlídek Bezpečného Kolína. Tak se vloni nakonec podařilo to, že na parkovišti nedošlo k vykrádání aut, což bylo třeba v předvánočním období v minulých letech častým jevem.

Samostatnou kapitolou je chystaný zákaz hazardu na území města, který začne platit od 1. ledna 2017. Právě herny jsou podle vedení města i policie značným takzvaným kriminogenním faktorem, v současné době je na území města 36 heren.

Čtěte také: Kriminalita v Mladé Boleslavi klesla za rok o třetinu