Středeční program připravený k připomenutí tradic i starých řemesel krajskými institucemi působícími v oblasti kultury si pochvaloval předseda výboru středočeského zastupitelstva pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek (KSČM). „Jsem rád, že ty akce přitahují i návštěvníky, a to nejen školy,“ pochválil – a jedním dechem složil poklonu šikovnosti i nadšení všech, kteří dokázali vytvořit pestrý program pro všechny věkové skupiny.

Vedle řady příležitostí k pokoukání (ale i mnohem aktivnějšímu nasávání atmosféry, jako třeba v kolínském muzeu, kde vedle zdobení vajec či pletení pomlázek nechyběly výroba velikonočního beránka a kuřátka či svíček ze včelího vosku) zaujalo předsedu výboru dění v Novém Strašecí, kde se konal již osmý ročník kulinářského soutěžení o nejkrásnějšího a nejchutnějšího velikonočního beránka. Ocenit um soutěžících přitom mohli nejen členové poroty. „Žádný beránek nepřišel nazmar, soutěžní beránci byli nakonec naporcováni a snědeni,“ ujistil Štefek.

Mcely
Přijeďte se nechat hýčkat na zámcích, vzkázali cizincům Středočeši

Mezi nynějšími akcemi vyčnívá třeba program na hradě Křivoklát na Rakovnicku, doplněný i možností svezení parním vlakem. Od pátku do neděle hostí první nádvoří tradiční Knížecí Velikonoce s hudebním, tanečním i divadelním programem na prvním nádvoří, jarmarkem i potěšením pro mlsné jazýčky. Od pátku se rozjel třeba také velikonoční jarmark na zámku Žleby na Kutnohorsku.

Velikonoční veselici s kuřetem na sobotu již tradičně chystá zámek v Mníšku pod Brdy na Praze-západ. Zde se dovednosti šermířů či řemeslníků snoubí s charitativní akcí. Hodně ruchu i veselí lze očekávat třeba také na loučeňském zámku na Nymbursku, kde sobota patří jarní slavnosti. Nemají chybět řehtačkový průvod, vynášení Morany, pomlázka a velikonoční dobroty.

Souhrn návštěvnických doporučení doplňuje nový krajský web Středozemě.cz odkazem na aktivity příspěvkových organizací kraje: „Kouřimský skanzen zve o víkendu na národopisné pořady Bílá sobota a Boží hod velikonoční. Hornické muzeum Příbram pořádá až do prvního dubna ukázky rukodělných prací spjatých se slavením Velikonoc v hornickém domku na Březových Horách. Velikonoční výstavu lze navštívit v Muzeu zlata v Novém Kníně; tradiční zvyky předvádějí i ve skanzenu ve Vysokém Chlumci. Národopisné muzeum v Přerově nad Labem připravilo velikonoční výstavu Jaro na vsi, která představuje, jak v minulosti prožívali období od masopustu po letnice obyvatelé vsí středního Polabí.“