V pivovaru Krušovice letos vyrobili celkem 900 hektolitrů Dožínkového piva, které má obsah alkoholu 4,7 % a dosahuje stupňovitosti 12,4 %. Dožínkový speciál je nefiltrovaný, tudíž lehce zakalený díky zbytkům pivovarských kvasnic, které jsou cenným zdrojem vitaminu B.

„Při výrobě Dožínkového piva používáme kromě ječného světlého a karamelového sladu také výrazný podíl sladu pšeničného. Pivo je charakteristické svou lehkou chutí, hustou krémovou pěnou a velmi jemnou hořkostí. Příjemně osvěžující ovocná chuť na jazyku doznívá až do překvapivé banánové příchuti s nádechem po hřebíčku," přibližuje speciální Dožínkové pivo vrchní sládek Tomáš Kosmák.

Tradici výroby pšeničných piv v Krušovicích oživili před třemi lety. Přitom pšeničná piva se v našich zeměpisných šířkách vařila do poloviny devatenáctého století, než je vytlačily světlé ležáky. Pšeničná piva, tzv. weizenbiery, pocházejí původně z Bavorska a části Rakouska, kde se však jejich výroba nikdy nepřerušila a jsou populární dodnes.

Dožínkové pivo se letos prodává v Čechách i na Moravě. Majitelé a provozovatelé svá restaurační zařízení opět označili nálepkou, na stolech stojí stojánky, mají k dispozici plakáty a plakety na pípy. Hosté tak velice snadno poznají, zda se Dožínkové točí i v jejich oblíbené restauraci. Seznam všech podniků v republice, kde se Dožínkové pivo čepuje, najdou všichni zájemci na webových stránkách www.dozinkovepivo.cz.

Dožínkové pivo je letos v pořadí čtvrtým speciálem z pivovarů společnosti HEINEKEN Česká republika. Vrchní sládek pivovaru ve Velkém Březně Petr Hauskrecht už letos spotřebitelům nabídl v únoru Pepřové k oslavě masopustu. Velikonoce všichni oslavili Zeleným pivem, které se vaří v pivovaru Starobrno. Z Velkého Března pochází také rubínové Svatojánské pivo. Na podzim se všichni štamgasti mohou těšit na Svatováclavský Doppelbock, na svatého Martina se bude čepovat Svatomartinské pivo a v předvánočním čase Adventní speciál.