Nové líčení, k němuž věc vrátil odvolací senát pražského vrchního soudu, začalo v pondělí – a až do středy hovořil především Rath. Vysvětloval, proč je podle něj soud podjatý. Příležitost dokončit výčet svých argumentů, často prokládaný odkazy na informace v médiích či citacemi protokolů z jiných soudních jednání, ovšem nedostal. Předseda senátu Robert Pacovský jeho monolog po 12 hodinách přerušil. S argumentem, že na vysvětlení své námitky podjatosti dostal nadstandardní prostor.

Způsob, jakým Rath přistoupil ke svému vystoupení, lze podle slov Pacovského považovat za obstrukční počínání; nese tedy rysy úmyslné snahy mařit jednání. Po 12 hodinách ho tedy přerušil. To soud udělat může; plynule hovořit musí obžalovaného nechat až v závěru jednání – předtím, než se senát odebere k závěrečné poradě o svém rozhodnutí. Rath reagoval slovy, že zdržovat jednání rozhodně nebylo jeho cílem. Zdůraznil, že důležitý je obsah jeho slov – a nikoli, jak dlouho to říká. Pacovského rozhodnutí označil za skandální. Obstrukcí podle tvrzení obžalovaného naopak zavání postup soudce.

Ilustrační foto.
Žákovské jízdné se má vrátit za rok. V nové podobě

Rath, jehož vinu stejný senát uznal již před dvěma roky, přičemž mu nepravomocně vyměřil trest odnětí svobody v trvání 8,5 roku a citelný peněžitý trest, se snažil vysvětlovat, proč je přesvědčen o tom, že soudce Pacovský nemůže v jeho případě rozhodovat nestranně. Z různých úhlů zmiňoval především fakt, že se Pacovského strýc stal jeho obhájcem, avšak hájit ho do jednací síně nepřišel (což řešila i advokátní komora – přičemž právník Michal Pacovský trval na tom, že měl za to, že jde o jinou kauzu – a vedlo to i k dodnes trvajícímu soudnímu jednání). Uplatnil i četné výhrady k počínání předsedy trestního senátu v jednací síni. Upozorňoval také na údajné politické tlaky volající po Rathově odsouzení – a to včetně jednoznačně vyznívajících vyjádření prezidenta republiky Miloše Zemana. A své argumenty vnesl i do velmi osobní roviny týkající se rodiny i chování ve volném čase.

Vedle Ratha přednesli své námitky i obhájci, jimž vadí Pacovského slova o tom, že není třeba opakovat důkazy provedené v rámci původního hlavního líčení. Reakce senátu se očekává při čtvrtečním jednání, kdy má také dojít na výslech soudního znalce. Rath ovšem naznačil, že on sám s žádným překvapením nepočítá. Ve středu zopakoval svá dřívější slova o tom, že je přesvědčen, že je rozhodnuto předem – a rozsudek má soudce Pacovský již napsaný. Pozornost vyvolala i Rathova zmínka o tom, že mu trestní senát připomíná „inkviziční justici“ – s odkazem na historickou epochu, kdy se nerozhodovalo na základě vyhodnocení důkazů, ale podle víry. V tom by se nicméně mohl dostat do jisté polemiky s historiky specializujícími se na bádání o uplatňování souvislostí trestního práva i s těmi, kteří spíš teoretizují na úseku periodizace historických epoch. Zmiňoval se totiž o středověku – a jím popisovaná praxe spíše náleží k údobí řazenému již k novověku.

Ilustrační foto.
Na případné povodně se chtějí obce připravit