Posledních pár let ovšem zvířecí majitelé řeší jinou komplikaci: najít v hotelích volné místo. Podle majitele psího hotelu v Nehvizdech Romana Jakla je plný stav standardem každého léta. „Posledních pět let je to takhle a dlouhodobě to jde ve vlnách. Někde vybouchne sopka a lidi méně cestují, tak nemáme tak nabito.“ V tento moment mají plno. Pár míst se podle Romana Jakla sem tam uvolní, když někdo zruší rezervaci. „Nebo když jde o pejska, který se s ostatními v klidu snese, místo pro něj taky najdeme,“ řekl Deníku.

V Neratovicích jsou na tom podobně. „Volná místa pro psy máme až na konci srpna, teď je úplně plno. U koček je to trochu lepší, místo najdeme,“ informovala majitelka hotelu Mikeš Marta Hroníková. Na rozdíl od ostatních hotelů, které jsou výhradně psí nebo kočičí, v Neratovicích ubytují například i králíka nebo morče.

Ilustrační foto.
Zkombinovat práci a hasičinu? Dost často problém

Téměř plno hlásí i v Roztokách. „Úplné maximum jsme zažili v červenci, to by se sem nevešla ani myš. Teď už pár míst máme. I vůči minulým rokům je ten letošní extrémní, tolik plných dnů za sebou jsme ještě neměli,“ řekla Marcela Procházková z Dogparku.

Kvalitní hotel poznáte i podle toho, že před ubytováním zvířete požaduje jeho očkovací průkaz. Nedostanou se tam tak například psi, kteří nejsou naočkováni proti vzteklině, psince a paraviroze, a tedy ani nehrozí, že by se nově příchozí nakazili. Aby se omezil stres ze změny prostředí, některé hotely doporučují přivézt zvířeti i potravu, na kterou je zvyklé, aby nedošlo k zažívacím problémům.

Zvířecí hotely se pohybují v různých cenových kategoriích a úrovních. Za jeden den zaplatíte mezi 100 a 300 korunami, u větších plemen mohou být ceny ještě o něco vyšší. Většinou platí pravidlo: čím menší zvíře, tím menší cena. Některé hotely navíc nabízí zdarma zvíře u majitele vyzvednout a potom ho zase přivézt. Co se stravy týká, zájemci si mohou zvolit i takový hotel, kde psům nebudou pouze sypat granule, ale vařit jídla, je-li zvíře na takovou potravu zvyklé.

A kam se při hledání zvířecího hotelu vydat? Ve Středočeském kraji se nabídky soustředí kolem Prahy. Pro cestující z Letiště Václava Havla bude ideální Psí hotel Bary, který je od letiště vzdálen 10 minut jízdy a nabízí přivezení a odvezení mazlíka domů nebo na letiště. V Roztokách v Dogparku mohou psi dovádět na zahradě a hřišti o ploše téměř tři kilometry, v Nehvizdech je zase psí hotel s veterinární péčí. Neratovický hotel Mikeš poskytuje ubytování psům i kočkám, samozřejmě v oddělených částech, ve vnitřních i vnějších kotcích. V Pyšelích u Benešova zase venčí každého psa zvlášť.

Zoo Praha má novou tygřici.
Zoo Praha má novou tygřici z Německa. Zatím je vůči Rádžovi bojácná



VÝBĚR STŘEDOČESKÝCH ZVÍŘECÍCH HOTELŮ
Nehvizdy – už od roku 1996, Roman Jakl, bez kotců nebo klecí, volný výběh
Neratovice – hotel Mikeš, psí i kočičí
Dogpark – téměř 3km čtvereční venkovního výběhu
Pyšely – venčí každého psa zvlášť, výhled do přírody
Unhošť – nabízí i stříhání a úpravu psů

Dům U Zlaté štiky v Kolíně.
Dvacet nominovaných bude soutěžit o titul Stavba roku


Anežka Součková