Už neplatí, že modré oblasti jsou určeny výhradně rezidentům, kteří v daném místě bydlí. S omezeními tam může zaparkovat kdokoli – pokud zaplatí. Je ale třeba počítat s tím, že na modré čáře to bude dražší než ve smíšené zóně vyznačené fialově.

V těchto pravidlech se člověk, který takhle neparkuje každodenně – a zvlášť ten, kdo do hlavního města přijede autem jen jednou za čas – snadno zamotá. Zvláště v případech, jestliže někde platí jiná pravidla, než o ulici dál. Nebo za situace, kdy na místě, kde se ještě v říjnu dalo odstavit auto bez problémů, mezitím vyrostly značky s málo srozumitelnou dodatkovou tabulkou, doplněné parkovacími automaty, nad jejichž ovládáním si laik napoprvé povzdechne: mohou mu připomínat spíš kabinu letadla…

Rádce pro podobné situace může mít každý v kapse. Ve svém mobilu. Aplikace Moje Praha, kterou si lze bezplatně stáhnout do chytrých telefonů, nabídne potřebné informace. I včetně nápovědy, kam uhnout, aby odstavení auta vyšlo levněji (pokud jsou tedy v okolí na výběr volná místa v různých režimech parkování). A rovnou je k dispozici i možnost zaplatit.

Ilustrační foto.
Kdo Středočeskému kraji půjčí čtyři miliardy?

Užitečné funkce

Tomu, kdo nechce řešit barevné čáry na vozovce, zase může aplikace nabídnout poučení o záchytných parkovištích typu P+R. Včetně cesty, jak se tam dostat. Ano, Moje Praha dokáže i navigovat.

To, jak pracuje s údaji přibližujícími okolí aktuální polohy, oceňuje Jiří Navrátil z Berounska, který do Prahy dojíždí do zaměstnání. Když se firma přestěhovala, potřeboval si v místě, kde to v okolí ještě dobře neznal, zaskočit do lékárny. Kam se vydat, nevěděl ani kolega pocházející z Prahy. Sáhl ale po mobilu – s tím, že vyhledávat počítačem je zdlouhavé – a bylo jasno.

Aplikaci si pak do svého přístroje stáhl i Navrátil. Vlastně prý ze zvědavosti, aby prozkoumal, co mu pro okolí nového pracoviště poví právě o parkování. „Našlo to lepší možnosti než navigace,“ pochválil. Zaujaly ho pak třeba i pohledy na záběry kamer sledujících dopravu. Pro tvůrce má však i kritičtější podnět. Vzhled samotné aplikace by podle něj bylo třeba ještě dopilovat a lépe propracovat. „Na první pohled není přehledně vidět, co všechno umí,“ shrnul své mínění.

Práce na železničním koridoru - ilustrační foto
Budování koridoru z Votic do Sudoměřic se rozjíždí

Neustálý rozvoj

Podnětů, co by se dalo zlepšit, přichází celá řada. Jako prozatím poslední ohlas v internetovém obchodě s aplikacemi Deník ve čtvrtek zaznamenal přání Adama Bílka volajícího po doplnění míst, kde lze najít veřejné stojany na kola (a také kde se dá kolo dohustit a udělat běžná údržba). „Na stojany a údržbu kol myslíme – a měly by se objevit v sekci sdílených kol,“ reagoval v odpovědi tým tvůrců s odkazem na chystanou aktualizaci.

O tom, že s aplikace stále vyvíjí, svědčí reakce na další podnět, s nímž přišel Marek Leitl: rád by se dočkal toho, aby mohl platit za parkování přímo mobilem; pouhé přesměrování na webové rozhraní vnímá jako nepohodlné. Zařídit to by z pohledu tvůrců nebyl technický problém – nicméně vše je zatím předmětem vyjednávání.

K výtkám by se mohla přiřadit třeba i ne zrovna čerstvými informacemi nabitá sekce aktualit z metropole – právě tohle však uživatele ze středních Čech asi příliš trápit nemusí. Ti by se spíš mohli ptát: co takhle třeba aplikace Moje Středozemě? Nešlo by vytvořit něco podobného – jako průvodce usnadňujícího pohyb po kraji?

Přímo podobného podle zjištění Deníku asi sotva. Kraj a hlavní město lze sice možno srovnávat v mnohém – struktura elektronických dat, s nimiž je třeba pracovat, je ale hodně odlišná.

Více čtěte ZDE.

Jak může pomoci mobil při cestě do Prahy?Aplikace Moje Praha se snaží představit metropoli jako na dlani nejen obyvatelům hlavního města, ale i přijíždějícím návštěvníkům k usnadnění každodenního pohybu:

- Informace o záchytných parkovištích P+R včetně údajů o jejich obsazenosti a nalezení trasy, jak se k nim dostat; k dispozici jsou i odkazy na další možnosti parkování

- Údaje o parkovacích zónách včetně vyčíslení ceny v oblasti s různými typy placeného parkování a prokliku na možnost snadné úhrady parkovného (bez nutnosti používat složitě vypadající automat na ulici)

- Vyhledávání; zobrazení mapy s možností navigace

- Užitečné informace v podobě různých přehledů: seznam veřejných toalet (včetně uvedení ceny za jejich použití), lékáren, dětských hřišť, parků

- Tipy na zajímavé kulturní akce

- Přehled o aktuálním stavu počasí

- Telefonní čísla pro krizové situace

- Další funkce, které ocení spíše místní (údaje o knihovnách, pracovištích strážníků, radnicích či třeba o sběrných dvorech)

- Odkazy na další aplikace fungující pod záštitou magistrátu mající usnadňovat pohyb v pražském prostředí