Právě tam funguje krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině společné pro Prahu a Středočeský kraj, kde si uprchlíci z válkou zmítané země mohou na jednom místě vyřídit základní záležitosti s úřady nejen v souvislosti s hlášením pobytu; v případě potřeby najdou také ubytování, ale třeba také zdravotní péči nebo i psychologickou pomoc.

Asistenční centrum pomoci ukrajinským uprchlíkům v Kutné Hoře.
Tři krajská centra pomoci Ukrajincům nestačí, další se chystá v Příbrami

Základní doporučení pro přicházející Ukrajince zní: kdo do Prahy nemusí, ať si pro vyřízení registrace vybere jiné asistenční centrum. Nejbližší, fungující rovněž nonstop, jsou nyní k dispozici v Kutné Hoře (v Kongresovém centru Galerie Středočeského kraje) a v Mladé Boleslavi (ve škole v ulici 17. listopadu) – a od úterního rána bude také v Příbrami (v kulturním domě). Krajský úřad v té souvislosti opakovaně upozorňuje, že občané Ukrajiny, kteří utekli před agresí vojsk Ruské federace, mají cestování po Praze a Středočeském kraji zdarma.

Třeba Mladá Boleslav nabízí záruku, že nebude třeba stát ve frontách venku tak jako v Praze. Tam je extrémní nával, když od úterního zahájení činnosti společné pražsko-středočeské asistenční centrum vyřizovalo záležitosti pro více než deset tisíc uprchlíků. Z toho jen v sobotu jich bylo před tři tisíce. Podařilo se nicméně fronty poněkud zkrátit, a to zejména díky zapojení většího počtu dobrovolníků, kteří reagovali na vyhlášené výzvy.

Marina ze Zakarpatí se svými dětmi v boleslavském centru pro pomoc uprchlíkům.
PODÍVEJTE SE: Tělocvičnu v Mladé Boleslavi zaplnili uprchlíci z Ukrajiny

S novináři o situaci v pražském asistenčním centru v neděli hovořili středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN), primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti), ředitel Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy Luděk Prudil, pražský policejní ředitel Tomáš Lerch a vedoucí cizinecké policie ve středních Čechách Radek Maňas. Dá se očekávat, že v pondělí k tomuto tématu vystoupí rovněž ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Přetíženost centra pomoci Ukrajincům v Praze (a také v Brně) by se totiž měla řešit na celorepublikové úrovni. Očekává se, že zástupci státu budou hledat řešení, jak příliv uprchlíků potřebujících vyřídit záležitosti kolem registrace rozložit i do dalších center; ta v rámci republiky fungují ve všech krajích.