Vyvrcholení této série přišlo podle v úterý 27. dubna, kdy se dopravní policisté zaměřili na kontroly dodržování maximální povolené rychlosti na dálnicích D8 (kde se měřilo mezi nultým a 35. kilometrem) a D11 (tam v úseku mezi nultým a 50. kilometrem). S příliš těžkou nohou na plynu policisté načapali 11 šoférů – přičemž „rekordmanem byl ten, který se hnal rychlostí 172 km/h; další pak ujížděl 153 km/h. „Šest řidičů za jízdy telefonovalo a dva nebyli připoutaní bezpečnostním pásem,“ upozornil Truxa na další prohřešky. Tím ale výčet nepravostí řidičů není vyčerpán: u dvou policisté ještě zjistili, že se napili alkoholu.

Ilustrační foto.
Křížky u silnic varují: loni v kraji nepřežilo nehody pět cyklistů

V souvislosti s měřením rychlosti také mluvčí připomněl zapojení do již tradiční celoevropské akce Speed Marathon, která se konala ve středu 21. dubna. Ve středních Čechách se při kontrole 779 vozidel stalo jejím výsledkem odhalení 433 přestupků. „Celkem 371 řidičů překročilo maximální povolenou rychlost. Středočeští policisté tak během čtyřiadvaceti hodin udělili 344 blokových pokut v celkové výši 213 tisíc korun,“ konstatoval Truxa.

Handicapovaná Kristýnka.
Nahlášení běhu policistům pomůže sehnat peníze pro školačku s handicapem

Upozornil dále na kontrolní akci z 19. dubna, kdy se měřilo na dálnicích D1 a D10; na několika stanovištích. Jednadvacet řidičů přistižených při překročení rychlosti dostalo pokuty na místě. „Tři usedli za volant, aniž by se řádně připoutali bezpečnostními pásy, a sedm řidičů za jízdy telefonovalo,“ doplnil Truxa. „Právě překročení maximální povolené rychlosti a nevěnování se řízení například z důvodu, kdy řidič za jízdy telefonuje s mobilním telefonem v ruce, jsou nejčastějšími příčinami dopravních nehod nebo havárií,“ upozornil.