Projekt pořádá od roku 2004 zapsaný spolek Slovo 21. Od té doby usedlo ke společným obědům 1338 českých rodin a rodin cizinců z třetích zemí.

Společná nedělní setkání se odehrávají vždy u jedné z dvojic rodin, kdy u sebe doma připraví oběd, na který pozve druhou rodinu a sehraje tak roli hostitele. Projekt Rodina odvedle tak v jednom okamžiku ve všech krajích ČR otevře brány tolerance, vstřícnosti a vzájemného pochopení.

Stačí vyplnit přihlášku 

Rodina odvedle. Tak trochu jiný nedělní oběd…Zdroj: www.slovo21.czDo této unikátní akce se můžete přihlásit i vy! Zapojit se mohou české rodiny a rodiny cizinců z třetích zemí žijící v České republice, které chtějí poznat blíže novou kulturu, seznámit se s novými přáteli, ochutnat speciality české i světové kuchyně.

Setkání se mohou uskutečnit jak v rodinách Čechů, tak v rodinách migrantů, závisí to na přáních a podmínkách přihlášených rodin. Vy vyplníte přihlášku a o to ostatní se postaráme my!

Pomoc s propojením rodin 

„Jakmile se rodiny přihlásí, snažíme se je spojit na základě věku, koníčků a zájmů, jazyků a pochopitelně místa bydliště, a to jednoduše proto, aby členové obou rodin měli dost společných témat k rozhovoru," vysvětlila postup setkání Ljiljana Batovanja, koordinátorka projektu.

Dodala, že po celou dobu přípravy a setkání je přítomen asistent, který napomáhá ke sblížení rodin.

Váháte, nejste si jistí? Chcete vidět, jak setkání probíhá? Podívejte se na video ze setkání Rodiny odvedle:

Zdroj: Youtube

Jde o poznávání nových lidí

Rodina odvedle se snaží zlepšovat vzájemné vztahy mezi majoritní společností a cizinci prostřednictvím vzájemného stolování. Projekt představuje jedinečnou příležitost potkat zajímavé lidi, poznat jejich osudy, tradice a kulturu.

Od vzniku projektu usedlo ke společným obědům již 1232 rodin, což představuje více jak 4500 lidí a více jak polovina jich je stále v kontaktu.

Tento projekt zaměřený na integraci cizinců je financován Ministerstvem vnitra ČR.

Čtěte také: Stovka rodin Čechů a migrantů se setkala v rámci projektu Rodina odvedle