Ve svých debatách nicméně nepokročili. „Jednání se oproti stavu z minulého týdne neposunula,“ konstatovala odpoledne hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) v tiskovém prohlášení. V něm také potvrdila předchozí informace Deníku, že se účastníci shodli na jednom: o fungování koalice se zástupci koaličních stran budou napříště bavit přímo – a ne přes média.

Napětí uvnitř krajské koalice vyvřelo na povrch minulý týden ve čtvrtek v souvislosti s handrkováním o výběrovém řízení na firmu, která provede audit hospodaření Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje. O den později následovala koaliční schůzka, kde hejtmanka tlumočila požadavek svého hnutí na odchod dvou mužů ze čtveřice radních za STAN, k jejichž práci při řízení investic a dotačních projektů má výhrady. To zástupci Starostů odmítali – naposledy tento týden ve čtvrtek. S tím, že trvají na tom, že všichni jejich radní pracují dobře. Tohle stanovisko také zaznělo na pátečním setkání, které Jermanová svolala jako dohodovací řízení. Tam však hejtmanka zdůraznila, že i požadavek ANO na výměně dvou radních stále trvá. „Mrzí mě, že naši koaliční partneři nechtějí přiznat chybu a přijmout politickou odpovědnost za chyby, k nimž prokazatelně došlo,“ neopouští původní pozice.

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová.
Hejtmanka chce posílit spolupráci se zámořím. Obchodní i politickou

Výsledkem obsáhlého jednání je pouze to, že za týden se bude debatovat dál. To již tento čtvrtek, kdy oznamoval, že jeho tým požadavku ANO na odchod dvou radních neustoupí (a pokud by měli být zastupitelstvem odvoláváni za pomoci hlasů opozice, nebudou na svých postech lpět ani zbývající dva radní ze STAN), označoval lídr Starostů Vít Rakušan jako rozumnou variantu. Upozornil, že po parlamentních volbách by na pozvolnou rekonstrukci složení krajské rady mohlo dojít tak jako tak.

„Mnozí z nás kandidují,“ poznamenal – a za sebe uvedl, že v případě zvolení by si musel vybrat, které funkci dá přednost. Podle vlastních slov nepovažuje reálné, že by mohl dobře pracovat na svém nynějším postu statutárního náměstka hejtmanky s kompetencí v oblasti bezpečnosti a cestovního ruchu souběžně s výkonem poslaneckého mandátu. V té souvislosti připomněl, že i starostou Kolína je pouze jako takzvaný neuvolněný funkcionář (tedy práci starosty vykonává vedle svého zaměstnání).

Jakkoli se tedy ještě v pátek ráno zdálo, že by se nynější středočeská koalice mohla brzy stát minulostí, aktuálně platí, že se chystá další jednání v současném koaličním formátu. A na zvažování změn ve složení krajské rady bezpochyby dojde, avšak v širších souvislostech, plyne ze slov Rakušana. Jermanová pouze konstatovala, že domluva o dalším postupu závisí v rámci ANO na jednání krajského předsednictva a klubu zastupitelů.

Ilustrační foto.
Středočeši volili nové poslance