„To, co se v těchto dnech odehrává v zemi, která je mou rodnou a kde se nachází většina mé rodiny, je velmi bolestivé. Přiznám se, že i jako chlap v těchto dnech brečím. Je velmi bolestivé vidět, že i v 21. století může něco takového nastat,“ popsal své bezprostřední pocity a zdůraznil, že válka na Ukrajině není jen válkou Ukrajinců proti Rusům.

„Dovolím si nám všem připomenout, že Ukrajinci nyní nebojují jen za svobodu svoji, ale také nás obyvatel Evropy. Proto je nutné se pánům z Kremlu postavit. Podle mě je cesta ekonomických sankcí vůči Ruské federaci jistým alibismem. Ano, ať stále pokračují diplomatické snahy o mírové řešení, ale jednoho se bojím, že Rus ničemu jinému než síle neporozumí,“ myslí si Romanovský.

Dmytro Romanovský se modlil spolu se starostou města Vlastislavem Málkem v kostele sv. Petra a Pavla v Čáslavi.
Čáslavští radní odsoudili postup Ruska, starosta se modlil s knězem z Ukrajiny

Přesto se domnívá, že pěstovat v sobě zlobu vůči Rusům k ničemu dobrému nevede: „V mém vidění světa je zde Bůh, dárce pokoje. Přeji asi, aby se v těchto dnech právě k němu obraceli naše srdce a myšlenky, neboť mír a pokoj, je darem shora. Neživme zlobu vůči obyčejným obyvatelům Ruské federace, ale prosme o změnu smýšlení těch, kteří si myslí, že jsou mocní. Děkuji všem lidem dobré vůle za podporu obyvatel Ukrajiny! I pocit blízkosti a sounáležitosti druhých je velkou posilou k překonání zla a zloby. Žehnám Ukrajině a vám všem od kostela sv. Petra a Pavla v Čáslavi.“