S Velikonocemi však přichází sezona všude – tedy téměř všude. Výjimkou je zámek v Březnici, kde kvůli stavební obnově zůstane zavřeno až do 11. května. „Sezona 2018 je ve znamení projektů Šlechta českých zemí v evropské diplomacii a Století republiky,“ přiblížil Pospíšil hlavní návštěvnická lákadla společná objektům ve správě NPÚ. Samostatně chystají celou řadu rozmanitých akcí nabízejících zážitky hlavně pro oči a uši, ale třeba návštěvníci Křivoklátu mohou potěšit i mlsné jazýčky. Rozhodně přitom nemusí zůstat jen u tradičních vystoupení šermířských skupin, řemeslných jarmarků koncertních vystoupení nebo divadelních představení. Například Konopiště nabídne v létě příležitost zavzpomínat na doby, kdy tamější pán a následník trůnu, František Ferdinand d´Este, proháněl po silnicích monarchie svůj americký parovůz.

Videosouhrn 27. března 2018
Přehlídka amatérských třicátnic a řecké speciality ve školní jídelně: videa dne

Vybrané památky se v průběhu roku budou také zapojovat do celé řady společných akcí. K těm nejznámějším patří Dny evropského dědictví, Hradozámecká noc, Mezinárodní den památek nebo Víkend otevřených zahrad.

S Velikonocemi ale ožívají i památky dalších provozovatelů. Třeba Dagmar Veselá z dobříšského zámku láká na již tradiční prohlídku jarních expozic včetně seznámení s tradicemi a zvyky, kdy se třeba děti mohou těšit na říkadla hádanky, rébusy, na přízraky v půdních prostorách – i na sladkou odměnu. Na 31. březen se chystá i večerní koncert vážné hudby.

Že návštěvníci památek mohou zažít nejedno překvapení, ukazují třeba retro slavnosti chystané na květen na zámku Loučeň. Nemají chybět Jožin z bažin i jeho otec Ivan Mládek – a ani atmosféra sedmdesátých a osmdesátých let se vším všudy: včetně spartakiády, piva za korunu sedmdesát (jen už to nebudou Kčs) a spousty recese. Tamější organizátoři se zjevně řídí heslem: kdo pamatuje, musí si připomenout – a kdo nepamatuje, musí zažít.

Metro. Ilustrační foto.
Jízda metrem v Praze přinese mimořádná velikonoční omezení