Naznačují to alespoň fotografie, jež v úterý zveřejnil na svém webu středočeský krajský úřad. Společně s informací, že zástupci kraje předávají v těchto dnech dárky pro dětské domovy.

Středočeský kraj zřizuje čtrnáct dětských domovů a pět dětských center. Dohromady v nich žije 601 dítě. S nadělováním začali hejtmanka Petra Pecková (za STAN) a krajský radní pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS) předáním dárků v dětských domovech v Sázavě, Benešově, Pyšelích – a také v choceradském dětském centru. „Spojili jsme se s jednotlivými domovy a zjišťovali, jaké dárky by bylo vhodné koupit, co by si děti přály,“ připomněla Pecková.

Vězeň Tomáš Müller při skládání závěrečné zkoušky na elektrikáře.
Vězeň z Jiřic složil závěrečnou zkoušku přes skype a stal se elektrikářem

Už v souvislosti s jednáním krajských radních, kteří rozhodovali uvolnění peněz, kraj připomněl, že konkrétní pozornosti kraj pořídí pro menší děti – zatímco těm větším jsou určeny nákupní poukázky, aby si samy mohly vybrat, jaké přání si splní. „I když jsme měli omezený rozpočet, věřím, že děti budou spokojené,“ poznamenala hejtmanka. S dodatkem, že to nejdůležitější – mámu s tátou – však žádný dárek nenahradí.

Radní Pavlík v úterý připomněl, že vedle dárků přivezli do domovů také dezinfekci a ochranné pomůcky proti šíření koronaviru. „Covid-19 se nevyhýbá ani dětským kolektivům, takže jsme operativně upravovali program naší cesty. Věřím, že až pandemie odezní, budeme mít ještě mnoho příležitostí se s dětmi setkat,“ konstatoval. Připomněl současně, že i při krátkých setkáních se s vedením domovů snaží řešit, co personál aktuálně nejvíc trápí – a hledat cesty, jak by bylo možno pomoci z pražského hejtmanství.

Středočeský krajský radní pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS).
Kvůli veřejným věcem se Pavel Pavlík vzdal svého soukromí. Nyní je krajský radní

Krajský úřad připomněl, že rozvážení dárků pokračuje ještě během úterky a středy. Pro rozdělení mezi obyvatele domovů radní schválili sto tisíc korun, přičemž krajský úřad připomněl vedle těch již navštívených ještě příspěvkové organizace z Berouna, Kralup nad Vltavou, Mladé Boleslavi, Nového Strašecí, Nymburka, Sedlce-Prčice, Unhoště a Zruče nad Sázavou. „Dárky za dalších 40 tisíc korun dostanou děti z dětských center – v Choceradech, Kladně, Milovicích, Kolíně a Mladé Boleslavi. Celkem jde o 172 dětí ve věku od narození do tří let,“ informoval v úterý.

Kraj tedy letos na vánoční dárky pro děti ve svých dětských domovech a centrech vyčlenil 140 tisíc korun. V průměru tak na potěšení jednoho dítěte vychází 230 korun.