„Touto návštěvou chtěly společně prokázat úctu k hasičům,“ zdůraznila význam přítomnosti političek mluvčí Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje Tereza Fliegerová. „Velmi si vážím vaší práce; vím, že vaše nasazení v různých akcích je neskutečné,“ řekla dobrovolným hasičům ministryně.

Místní hasiči představili nejen svou techniku – jak tu současnou využívanou k zásahům, tak krásné historické kousky, o něž pečují – ale i prapor, samotnou zbrojnicí či ukázali ocenění vybojovaná v požárním sportu. Besedy s návštěvnicemi se pak zúčastnili nejen oni, ale také kolegové z dalších míst na Kladensku. „Konkrétně šlo o jednotky dobrovolných hasičů obcí Brandýsek, Braškov, Hospozín, Hřebeč, Plchov, Stehelčeves a Žilina,“ vypočetla Fliegerová.

Středočeská policie přivítala 110 nováčků
Středočeská policie přivítala 110 nováčků

Středočeské putování končící vpodvečer ve Velvarech začalo již dopoledne v Rudné na Praze-západ prohlídkou základní školy, na jejíž přístavbu přispěl stát 153 miliony korun; s nejvyšší naléhavostí je tam třeba vydatně posílit kapacitu. Na radnici v Rudné následovalo jednání o chystaném stěhování Státní tiskárny cenin z centra Prahy nového areálu, který bude postaven v někdejším armádním areálu za Drahelčicemi. S rozjetím provozu v těchto prostorách, jemuž bude předcházet krajem zajišťovaná výstavba silničního obchvatu obce, se počítá v roce 2027.

V programu návštěvy byly dále zastávky v kladenské společnosti Beznoska, jež vyrábí kloubní náhrady a implantáty vyvážené až třeba do Belgie či Libanonu, a na zemědělské farmě Hole rodiny Poláčkových ve Svrkyni na Praze-západ. Tam došlo nejen na představení kravína, dojírny, bioplynové stanice a homogenizační linky na zpracování odpadů, ale nechybělo také povídání o hospodaření s vodou se snahou zadržet ji v krajině.

Ilustrační foto
Pětina ordinací pro děti má za pár let zmizet
V kraji „velké vědy“ je dostupná i ta „malá“.
V kraji „velké vědy“ je dostupná i ta „malá“. Pro firmy