Silnici druhé třídy spojující Ostředek a Sázavu, jejíž opravy mají stát přes 330 milionů korun, označila v pondělí hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) jako „technicky naprosto nevyhovující“. „Cílem je podstatně zlepšit stavebně technický stav silnice, zlepšit bezpečnost silničního provozu a omezit negativní vliv dopravy na okolní zástavbu,“ připomněla. Doplnila, že úpravy jsou rozplánovány do tří navazujících etap – prý i s ohledem na komfort Středočechů, kteří úsekem projíždějí.

Ilustrační foto.
Šofér autobusu měl upito

Stavby nově zařazené do zásobníku projektů připravených pro spolufinancování z evropských peněz a národních zdrojů:
* Rekonstrukce mostu na silnici číslo II/605 v Levíně na Berounsku
Opravy mostu dlouhého 89 m přes Levínský potok nelze provést kvůli jeho špatnému stavu; bude nutné vybudovat most nový. To se týká i navazujících opěrných zdí. Počítá se i s mírnou úpravou silnice druhé třídy, aby byla plynule napojena na nový most. Předpokládané náklady dosahují 15,5 milionu korun. Hotovo by mělo být v roce 2019.

* Tři etapy oprav silnice číslo II/110 Ostředek–Sázava
Předpokládané náklady dosahují téměř 334 milionů korun. Stavět by se mělo průběžně v příštím roce.
- Etapa I: Opravovat se bude úsek dlouhý zhruba 2,5 kilometru mezi kilometrem 22,728 a 25,297. Stavba se nachází částečně v nezastavěném území mezi obcí Ostředek a osadou Dojetřice a částečně v zastavěném území Dojetřic.
- Etapa II: Jde o úsek dlouhý asi 2,2 km v okolí osady Dojetřice a dalších částí města Sázava – mezi silničními kilometry 25,297 a 27,493 kilometrem. Vozovka se v obloucích rozšíří, výměnou konstrukce vozovky (včetně nového odvodnění) dojde ke zlepšení průjezdnosti i bezpečnosti provozu. Úpravy také povedou k zefektivnění údržby.
- Etapa III: V úseku od kilometru 27,495 do 28,015 a dále od 28,153 do 28,353 bude komunikace ve městě Sázava rekonstruována s minimálními zásahy do chodníků. V místě přechodu pro chodce bude převýšení obruby nad vozovkou sníženo na 2 cm a nástupiště zastávek budou opatřena podél nástupní hrany kontrastním pásem širokým 40 cm a signálním pásem navádějícím cestující k předním dveřím autobusu.

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje

Ilustrační foto
Policie hledá chodce, který narazil do auta