Trojku na pětibodové škále (podobné známkování ve škole) postihující kvalitu vody bylo po nových testech možno nahradit stupněm dva. Před víkendem, na který meteorologové ohlásili pěkné počasí s vysloveně letními teplotami, to pro mnohé příznivce venkovního koupání může znít jako fajn zpráva.

Prvními odběry vzorků k rozborům začalo letošní sledování koupacích vod na přírodních koupalištích a v oblíbených koupacích oblastech v minulém týdnu – s tím, že na další dojde za 14 dnů (případně tak, jak budou zahajovat sezonu provozovatelé koupališť místního významu). Přírodní koupaliště Vyžlovka však dostalo výjimku spojenou s hodnocením i v toto týdnu. Byla to reakce na klasifikaci stupněm 3 vycházející z toho, že před týdnem obsahovala tamější voda velké množství fytoplanktonu a významný obsah sinic. „Při hodnocení na takové úrovni je nutné kontrolu opakovat ve zkráceném termínu,“ vysvětlil Mandík.

Vzorek odebraný v tomto týdnu potvrdil, že voda sice není průzračná (laboratoř opět zaznamenala vysoký obsah chlorofylu související s velkým množstvím fytoplanktonu), nicméně obsah sinic se výrazně snížil. Nové hodnocení kvality vody tudíž zní: stupeň 2. Dvojku, s níž nejsou spojena jakákoli omezující doporučení a znamená pouze zhoršenou průhlednost a zvýšený obsah chlorofylu – hygienici v té souvislosti hovoří o „zhoršených smyslově postižitelných vlastnostech vody“ – mají z minulého týdne ještě písník v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku, jezero Ostrá na Nymbursku a Pilský rybník na Příbramsku (což je od letoška nově kontrolovaná lokalita v oblasti Monínce). Ostatní sledovaná místa v kraji hlásí vodu vhodnou ke koupání na stupni 1 – nebo nic, pokud letošní data zatím nejsou k dispozici, jestliže sezona ještě nezačala.

„Další kolo kontrol proběhne již v příštím týdnu na všech významných lokalitách,“ připomněl v pátek hygienik Mandík.

Američtí vojáci projeli středními Čechami.
Český terén americký konvoj zastavil. Jelo se po dálnicích
Premiéra dokumentu Transfer 3
Osudy válečných hrdinů nechává dokument vyprávět cihlovou zeď
Ilustrační foto.
Ceny nájmů v kraji rostou. Nejvíce podražilo Mělnicko