Stejně jako v průběhu roku ve skautském oddíle se i na táboře učí zejména samostatnosti, spolupráci v partě kamarádů, orientaci v přírodě či třeba vaření. A čeká je samozřejmě spousta her.

„Skautské tábory schvaluji. Dítě je zpravidla členem oddílu, takže na táboře zažívá to samé, co v průběhu roku a jednotlivé účastníky, děti i vedoucí zná. Je to vhodná volba, zejména jede-li dítě na tábor poprvé," dodává Jan Lašek z Katedry pedagogiky a psychologie Univerzity Hradec Králové.

Nymburské skautské středisko Krahujec pořádá letos hned tři tábory, pro nejmladší vlčata a světlušky, pro starší skauty a skautky a pro roverskou výchovnou kategorii od 15 let.

Průměrná délka skautských táborů je 14 dní, najdou se však i tábory, na kterých stráví děti v přírodě i tři týdny. Většinou se jedná 
o tábory s podsadovými stany nebo indiánskými tee-pee.

Celotáborové hry

Skautské letní tábory jsou vyvrcholením celoroční činnosti oddílů. Kam se letos vypraví skauti z Nymburka a co všechno je na táborech čeká, pověděl Nymburskému deníku Jiří Macháček ze skautského střediska Krahujec Nymburk.

„Na tábory se oddíly letos vypraví hned zpočátku prázdnin, a to na doposud nenavštívená místa. Tábořit se bude uprostřed Kokořínska, u řeky Orlice na Královéhradecku a v moravských Beskydech. Tradičními 
a oblíbenými součástmi programu jsou tématické celotáborové hry, táborové ohně se zpěvem či plnění rozličných skautských výzev," řekl.

„Mezi poslední jmenované patří například výzva „Výsadek", během které mají děti za úkol vrátit se z neznámého místa zpět na tábořiště, nebo výzva „24 hodin na stromech", jejíž název vypovídá sám za sebe. 
V horkém létě samozřejmě letí s vodou spojené aktivity - koupání a jízda na lodích," přibližil atraktivní program táborů Jiří Macháček.

Důvěra vedoucích

Skauting ovlivnil na celý život tisíce lidí, známé osobnosti nevyjímaje. Jednou z nich je Ester Janečková, herečka a televizní moderátorka, ale také skautská vedoucí.

„Ve skautu jsem jako dítě byla nadšená tím, že nám vedoucí dali důvěru, že leccos dokážeme. Řekla bych, že v dnešní době je to ještě důležitější. Že se z dětí často dělají neschopné, nesamostatné bytosti. Raději ať sedí u počítače, aspoň se jim nic nestane," zmínila Ester Janečková.

„Skaut naopak dostane do ruky sekyrku, pilu, naučí se s ní zacházet, je schopný ohlídat 
v noci tábor. Ze společnosti se vytrácí důraz na to, aby děti věřily samy sobě a také svým kamarádům, že jim 
v těžké situaci pomohou. Věřím, že skaut v dětech toto zdravé sebevědomí probouzí," dodala.

Čtěte také: Tři kluci se ztratili při bojovce, nocovali sami v lese