Zkušenosti s vedením programů prevence rizikového chování i poznatky ze spolupráce s pedagogy potvrdily, že alkohol je v rodinách poměrně často považován za menší šlo zlo než kouření. Ukazují to i zkušenosti s tím, kdy se děti s těmito látkami setkávají. K prvnímu kontaktu se sklenkou, podanou nejčastěji z rukou rodičů nebo dalších nejbližších příbuzných, dochází nejčastěji již v nižších ročnících prvního stupně; kouření cigaret se přidává zpravidla krátce po přechodu na druhý stupeň. Alkohol a tabák samy děti většinou nevnímají jako problém, riziko či něco nepatřičného. Prostě: normálka. Ve vyšších ročnících druhého stupně pak přicházejí „experimenty“ s marihuanou. U některých žáků prý přitom nelze prohlédnout již se objevující „určité znaky závislosti“

„V oblasti protidrogové politiky jsme dlouhodobě velmi aktivní,“ připomněl radní pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví Robert Bezděk preventivní činnosti koordinované krajskou protidrogovou komisí. Krajské aktivity se podle jeho slov soustřeďují především na ochranu jednotlivců před škodami způsobenými užíváním návykových látek, hazardním hraním – a před dopady v podobě páchání trestné činnosti.

Nejenom jako varující, ale v řadě případů přímo alarmující lze vnímat i aktuální poznatky o nadměrném rizikovém pohybu mládeže na sociálních sítích, za nimiž není třeba nikam chodit; přístup k nim má prakticky každý přímo v kapse: ze svého mobilu. Lichotivou vizitkou pro současnou společnost není ani zaznamenání vysokého počtu dětí, jež pravidelně sledují pornografii. Jedná se přitom o středočeské poznatky; nejde tedy o nic vzdáleného či odtažitého. Může se se to týkat i dětí z nejbližšího okolí!

Už 52. ročník Pochodu Praha - Prčice přitáhl do přírody a zdravého pohybu tisíce lidí. Takhle to vypadalo v sobotu 20. května dopoledne v Týnci nad Sázavou.
Cestu do Prčice i zpět usnadní mimořádné vlaky
Ilustrační foto.
Jak se nadřou, když chybí pár centimetrů, ukazují hasiči na videu