Letos se na rozdíl od minulých let nedočkají toho, že by jim vodohospodáři vyšli vstříc a pro potřeby spouštění plavidel na vodu zvýšili hladinu nad kótu 270,00 metru nad mořem. Na vině je aktuální hydrometeorologická situace spojená s velmi suchým obdobím – což nezvrátil ani vytrvalejší noční déšť o víkendu.

Ve čtvrtek ráno (k času 7.00) dosahovala hladina slapské přehrady 269,21 metru nad mořem. O čtyřiadvacet hodin dříve, ve středu ráno, byla hladina o 13 centimetrů výš: na úrovni 269,34 metru nad mořem. Na úrovni rovných 270 metrů byla hladina naposledy před dvěma týdny: ve čtvrtek 9. dubna. Pak různě kolísala; nejvýš se v mezidobí dostala v sobotu 18. dubna, a to na 269,90 metru nad mořem.

Elektřina. Ilustrační foto.
Elektřinu a plyn bude mít kraj levnější. Zhruba o pětinu

Mimochodem – Orlík o kousek proti proudu ve čtvrtek ráno dosahoval 346,97 metru nad mořem, o den dříve to bylo 346,82. Ideální kóta hladiny této přehrady by byla kolem 349 metrů. Orlík se vodohospodáři snaží naplnit po razantním snížení, k čemuž došlo kvůli zimní rekonstrukci lodního výtahu na solenické hrázi.

Ta je ostatně spojena nejen s modernizací zařízení, ale i s prodloužením dráhy zdvihadla, aby je bylo možno využívat i za nižšího stavu vody. Velká sucha byla totiž problémem i v minulých letech. Letos nicméně zatím jaro působí ještě žíznivěji než dřív.

Orlická přehrada.
Orlické přehradě chybí k dosažní plánované hladiny 2,5 metru