V Berouně to je bezmála tisícovka lidí. Což je téměř každý sedmnáctý Berouňan. A nejedná se jen o bezdomovce, kteří žijí na ulici, či vážné sociální případy, ale někdy jsou na radnicích hlášení i bohatí lidé.

Jsou to hlavně ti, kteří mají nějaké ekonomické problémy a schovávají se před exekutorem či zákonem. Těch je převážná část. Žijí v nájemních bytech, ale z nějakého důvodu nechtějí svoji adresu pobytu zveřejňovat. Důvod, proč se lidé na radnici k trvalému pobytu hlásí, úředníci neprověřují.

V některých případech se jedná i o dospělé potomky rodičů, kteří svým dětem zruší trvalý pobyt kvůli kriminální činnosti či dluhům. Ti pak nemají jinou možnost a přihlásí se k němu na radnici. Pro poštu a další zásilky si pak chodí do podatelny. Mnozí si ji ale nevyzvedávají a pro úřady a instituce jsou zcela nedostupní.Působí tím ale problémy i sami sobě.

V rámci Veteran rallye Kladno byla na silnicích k vidění třicítka historických vozidel.
První ročník Veteran rallye Kladno je minulostí

Na adrese rakovnické radnice je nyní evidováno 630 osob. V posledních letech se jejich počet pohybuje na stejné úrovni.

V Kladně se situace s přihlašováním občanů k trvalému pobytu na magistrát také v posledních letech stabilizovala. Nedochází tak k prudkým nárůstům, na které byli v minulosti v Kladně zvyklí. „V roce 2014 jsme měli v Kladně 4710 občanů hlášených na adrese magistrátu. V roce 2015 to bylo 4712 občanů a v loňském roce 4705 občanů.

Doporučujeme všem, kteří nemohou mít trvalý pobyt z nějakého důvodu v místě, kde skutečně žijí, aby využili možnost zadat si v evidenci obyvatel alespoň doručovací adresu a pravidelně ji aktualizovali. Předejdou tím mnohým problémům a komplikacím při doručování důležitých písemností," uvedla kladenská městská mluvčí Lenka Růžková.


Na Městském úřadu v Novém Strašecí je k trvalému pobytu přihlášeno 175 lidí. Jejich počet kolísá. Lidé se přihlašují a odhlašují ve vlnách. „Největší nárůst byl v loňském roce. Většinou se jedná o stejné lidi," řekl starosta Nového Strašecí Karel Filip. Důvody přihlášení jsou vesměs stejné jako v jiných městech. Bývá to kvůli exekuci.

V Lidicích došlo k uctění památky obětí lidické tragédie, následně byla také zahájena celostátní přehlídka dětských pěveckých sborů Světlo za Lidice.
Lidice si připomněly pětasedmdesát let od vyhlazení

Podle novely zákona o evidenci obyvatel, která vstoupila letos v platnost, je trvalý pobyt povinným údajem a v občanském průkazu musí být uveden. I v případě, že je na radnici. Údaj bude zanesen v informačním systému evidence obyvatel, v základním registru obyvatel a v informačních systémech cizinců. Podle úředníků tím skončí hra na schovávanou se státem. Může to pomoci policii nebo úřadům, kteří s těmito lidmi něco řeší v přestupkovém řízení.