Zaměstnanci obce odpadovou vodu z domovních septiků od občanů a chalupářů vyvážejí fekálním vozem, který obec k tomuto účelu zakoupila.

„Odpadovou vodu pak vypouštějí do dvou odkalovacích jímek. V první se kaly usadí a ze druhé vytéká voda do dvou zaizolovaných kořenových polí o rozloze pětadvaceti arů, kde se bez nákladů na energii čistí kořenovým systémem vodních rostlin,“ popsal Štefan Dvorščík, podle něhož se pak vyčištěná voda shromažďuje v poslední, zasakovací nádrži.

Odkalovací zařízení

Do doby, než obec čistírnu doplnila o odkalovací nádrže, nebyla příliš využita. „Vzhledem k tomu, že se do kořenovky vyvážela pouze voda z domovních čistíren, byla jen velmi málo využívána, v sezoně si totiž lidé vyčištěnou vodu rozstřikovali po pozemcích. Velká část domácností a chalupáři ovšem ani domovní čistírny nemají,“ uvedl starosta.

Dodal, že to byl také důvod, proč obec požádala mělnický vodoprávní úřad o povolení doplnit kořenovou čistírnu o odkalovací zařízení, které by umožnilo vyvážet přímo obsah jímek a septiků, čímž by se zvýšilo i využití ekologické čistírny odpadních vod. Stavba odkalovacího zařízení trvala měsíc a půl a stála tři sta šedesát tisíc korun.

Voda, která teče z kořenových polí do zasakovacího rybníku, podle starosty vyhovuje nejen rybám, ale i ptákům, což dokládají kachny a pár volavek, které v prostorách čistírny žijí. O ekologické spásání pozemků kolem nádrží se pak stará několik ovcí.

Nereálná kanalizace

O potřebě odkanalizování obce začali stránečtí zastupitelé jednat už před deseti lety. Vybudovat kanalizaci pro Stránku a pod ni spadající osady Tajná a Ostrý za zhruba šedesát milionů korun bylo pro vesnici nereálné, a to i za předpokladu, že by získala dotaci.

„Dohodli jsme se, že budeme situaci řešit domovními čistírnami, které by ovšem vodoprávní úřad povolil jen za předpokladu, že budou vyčištěné vody odváženy do kořenové čistírny na dočištění. V zimě se totiž vyčištěná voda z čistíren nemůže rozstřikovat po pozemku a například bytovky i některé domy by ani tuto možnost neměly,“ připomněl před časem starosta.

Stránka proto v roce 2007 začala podnikat kroky vedoucí k realizaci kořenové čistírny, která byla na pozemku mezi Stránkou a Ledci dokončena o tři roky později.

Nenáročný provoz

Obecní kořenovka se skládá ze dvou izolovaných nádrží, kde roste na osm tisíc rostlin chrastice, kosatce a rákosu. Vyčištěná voda pak přetéká do třetí vsakovací nádrže.

Obecní kořenová čistírna, která je nenáročná na provoz a údržbu, Stránku vyšla na zhruba dva a půl milionu korun. V České republice jsou kořenové čistírny využívány spíš u rodinných domů, obecních čistíren je pouze několik desítek, na Mělnicku je přitom jen jediná, právě ve Stránce.

Čtěte také: Hygienické potřeby ucpávají kanalizaci, připomínají vodohospodáři z Příbrami