Řihák uvedl, že má zkušenosti z komunální i parlamentní politiky, které by chtěl ve vedení kraje zúročit. „Stojím tady před vámi s obrovskou pokorou," prohlásil. Přislíbil mimo jiné, že se zasadí o lepší vztahy s opozičními stranami. „Opozice, to je někdy rozum zadarmo," podotkl.

Po zvolení hejtmanem Řihák předal veřejně květiny své matce a poděkoval za práci své předchůdkyni Zuzaně Moravčíkové (ČSSD), která měla ambice pokračovat ve funkci. ČSSD ale dala přednost Řihákovi. Podle Řiháka to Moravčíková neměla jednoduché na kraji ani ve straně. „Chtěl bych ti, Zuzko, poděkovat za to, jak jsi řídila tento kraj, a jsem rád, že s tebou můžu být v sociální demokracii," dodal.

Jednání krajských zastupitelů pokračovalo volbou radních a náměstků. ČSSD původně vyjednávala s KSČM a ODS jen o podpoře pro svou menšinovou vládu. ODS ale označila podporu ze své strany za nepravděpodobnou a oznámila, že zůstává v opozici. Komunisté trvali na místech v krajské radě. Socialisté je nakonec do vlády přizvali, přenechali jim čtyři křesla. Sami jich budou mít sedm.

KSČM připadne nově zřízený resort finanční kontroly, dále oblast majetku, kultury a zdravotnictví. ČSSD bude řídit dopravu, životní prostředí, školství, regionální rozvoj, finance a sociální věci.

Z celkového počtu 65 mandátů jich sociální demokraté ve volbách získali 20, zastupitelka Miloslava Vlková ale kvůli své soudní kauze přerušila členství v ČSSD. Komunisté mají 19 zastupitelů, občanští demokraté 16 a TOP 09 a Starostové deset zastupitelů.

Kdo je Josef Řihák?

- Věk: 53 let

- Rodinný stav: rozvedený, dvě děti a dvě vnoučata

- Nejvyšší dosažené vzdělání: Vysoká škola veterinární v Brně

- Poslední zaměstnání: starosta města Příbrami

- Zájmy a záliby: četba, cestování, příroda

- Sám sebe označuje jako "buldozer", který občas zapomíná na správnou životosprávu a příliš se věnuje práci.

Politické funkce

- od roku 1998 člen České strany sociálně demokratické

- od roku 2000 do roku 2007 byl členem zastupitelstva Středočeského kraje

- od roku 2002 až do roku 2008 byl poslancem Parlamentu ČR, kde mimo jiné zastával funkci místopředsedy zemědělského výboru

- od roku 2008 až dosud je senátorem ve volebním obvodě č. 18, který zahrnuje okres Příbram, část okresu Benešov a nově i jižní část okresu Praha–západ

- od roku 2002 dosud je členem zastupitelstva města Příbram, v letech 2002 – 2006 byl člen rady města Příbrami. Starostou Příbrami je od listopadu 2006

Nové složení Rady Středočeského kraje:

Nový hejtman - MVDr. Josef Řihák, lídr středočeské ČSSD

Dr. Ing. Jiří Peřina, ČSSD - radní, finance

PhDr. et Bc. Marek Semerád, ČSSD - radní, životní prostředí

Bc. Zdeněk Syblík, ČSSD - nám. hejtmana, sociální věci

PhDr. Marcel Chládek, MBA, ČSSD - náměstek, regionální rozvoj

PaedDr. Milan Němec, ČSSD - náměstek hejtmana, školství

Ing. Miloš Petera, ČSSD 1. - nám. hejtmana, doprava

Ing. Pavel Jetenský, lídr středočeské KSČM - nám. hejtmana, finační kontrola

Jiřina Fialová, KSČM - radní, zdravotnictví

Pavel Hubený, KSČM - radní, majetek

Ing. Zdeněk Štefek, KSČM - radní, kultura