Už příjezd složek integrovaného záchranného systému na místo byl kvůli zcela ucpané komunikaci komplikovaný, uvedl Ladislav Holomčík z centrály středočeských hasičů. Hasičské vozy vyrazily podle jeho slov ze stanic profesionálů v Říčanech a v Jílovém i z pražského Chodova; o zálohu na říčanské stanici připravenou k případnému dalšímu výjezdu se postarali příslušníci dobrovolných sborů z Říčan a Mnichovic.

Už první pohled na místo nehody vypadal otřesně: jednomu z kamionů spadl z přepravníku téměř celý náklad převážených osobních aut; z druhého se zase vysypaly na vozovku krabice s cigaretami, které vypadly rozpáraným bokem návěsu. „Kromě toho došlo k proražení nádrže a úniku nafty, která se dostala na rozpálený výfuk a způsobila menší požár. Ten se řidiči podařilo zlikvidovat ještě před příjezdem jednotek ručním hasicím přístrojem,“ připomněl Holomčík. S tím, že se hasiči museli postarat o zamezení dalšímu úniku pohonných hmot – a k odbornému posouzení situace byl kvůli naftě vyteklé na vozovku, na plochu zhruba šest krát padesát metrů, a částečně i do kanalizace přivolán také zástupce radničního odboru životního prostředí. O řešení situace se pak postarala specializovaná firma.

Dopravu policisté odkláněli sjezdem na Jesenici. Provoz v místě nehody se podařilo obnovit až před půlnocí: poté, co ukončila šetření pražská policie a firma zajišťující odtah odklidila všechny vraky.

Ilustrační foto
Dětské hřiště kdosi zohyzdil pomocí dvou barev

Tři hodiny na šesti kilometrech: čtyři nehody
Pražský okruh blokovaly v úterý hned čtyři vážné nehody – přičemž se všechny staly v rozmezí tří hodin na šesti kilometrech. Smolná série odstartovala deset minut po třetí odpoledne, kdy se na dálničním kilometru 6,5 srazilo osobní auto s nákladním. A vypadalo to, jako když David zatočil s Goliášem. „Nákladní auto skončilo převrácené na bok ve škarpě,“ uvedl Tomáš Hulan z ředitelství pražské policie. Čtyři lehce zraněné pacienty, řidiče a tři děti, převezly sanitky z preventivních důvodů do Thomayerovy nemocnice, uvedla mluvčí záchranářů Jana Poštová. Kvůli tvořícím se kolonám policisté museli omezit provoz v Lochkovském a Komořanském tunelu – přistoupit k blokovému odbavování aut.

Hned k dvěma bouračkám došlo ve směru jízdy k D5 ve stejné chvíli: v 15.51 mezi kilometry 4,8 a 6. Střet dvou nákladních vozů sice přinesl větší hmotnou škodu, ale obešel se bez zranění – u srážky čtyř osobních aut už však museli zasahovat i zdravotničtí záchranáři. „Byť u těchto nehod vždy zůstal průjezdný alespoň jeden jízdní pruh, i tak došlo ke znatelnému zpomalení plynulosti dopravy,“ poznamenal Hulan.

Největší malér přišel před šestou na kilometru 0,5. Nehoda vypadala tak ošklivě, že původně řidiči hlásili policistům střet tří kamionů. Nakonec se ukázalo, že se srazily dva – nicméně jeden převážel osm nových osobních aut. „Ta byla doslova rozházená jak na pozemní komunikaci, tak i mimo ni,“ připomněl policista Hulan.

Okolnosti všech nehod zůstávají v šetření. Jejich nebývalou kumulaci v místě i čase policie nekomentovala. Nicméně se zdá, že společným jmenovatelem by mohla být nepozornost.

Ve Středočeském kraji za uplynulých 14 dní hasiči vyjížděli s celkem 347 vozidly k 69 požárům v přírodním prostředí.
Ohně v přírodě hasiče trápí nejvíce v Polabí