Právě celníci na Letišti Václava Havla Praha znají tyhle problémy z první ruky: v době dovolených nacházejí při kontrolách zavazadel nejrůznější suvenýry, o kterých výletníci nemají ani tušení, je jejich dovozem porušují mezinárodní předpisy. Podle slov Pavly Říhové z centrály České inspekce životního prostředí (ČIŽP) bývají lidé zaskočeni třeba tvrdými korály. „Nasbírají je na pláži, aniž by tušili, že se jedná o chráněný druh a nikoliv kámen," upozornila Říhová.

Přes stovku případů

Pravidla jsou přísná – a i pár „škebliček na památku" může mít nemilou dohru. „Mnohé z těchto suvenýrů jsou chráněnými exempláři ohrožených druhů, jež jsou chráněny mezinárodní úmluvou CITES o obchodu s volně žijícími druhy živočichů a planě rostoucích rostlin," upozornila Miškovská.

Porušení pravidel CITES loni celníci na Ruzyni odhalili ve146 případech (v dřívějších letech jich bylo vždy do stovky) – a jen menší část z nich představovala záměrné pašování živých chameleonů, gekonů, želv, kaktusů či orchidejí. Často se jednalo o suvenýry, u nichž lidé vracející se z exotické dovolené zůstali nemile překvapeni, že jim jejich památky byly zabaveny.

Nálepky se zákazem kouření už jsou téměř všude.
Hygienici zatím jen poradí, za tři měsíce dají pokuty

Jde o peníze a svobodu

Zaskočeni byli následně ještě víc tím, že věc má dohru. Případy dál řeší inspektoři ČIŽP – a v případě podezření ze spáchání trestného činu věc může skončit i v rukou policie. „Postih může být pokuta – a v případě trestného činu hrozí odnětí svobody až na osm let," upozornila Miškovská. I výše finanční sankce může šokovat. Pokuty se pohybují od několika tisíc korun až po 1,5 milionu, připomněl ředitel ČIŽP Erik Gauss. A to, prosím, v případě, že jsou zakázané suvenýry odhaleny až při dovozu do České republiky! Pokud se vše provalí už při odletu z místa dovolené, může být situace ještě vážnější. Hrozí zmeškání odletu – ale dokonce i zadržení, upozornil výkonný ředitel Asociace cestovních kanceláří ČR Michal Veber. Do tuhého jde, když daná země věc kvalifikuje jako rozkrádání svého národního bohatství.

Ilustrační foto.
Při výběru dovolené hraje hlavní roli jistota a pohodlí

Raději vědět předem

„Nejde jen o živé organismy, ale i jejich části a výrobky z nich," upozornila Jana Jandová z ČIŽP. Zákazy se vztahují i na kožešiny, výrobky z krokodýlích či hadích kůží, předměty z želvoviny, slonoviny, mrožích klů nebo vorvaních zubů – a dokonce i na suvenýry z mahagonu nebo z peří rajek.  Na problém má zaděláno každý, kdo si ze Středomoří bude chtít přivézt suchozemskou želvu, z Ruska vlčí kožešinu – ale i pravý kaviár z jesetera. Na cestě z jihovýchodní Asie mohou být problémové produkty tradiční asijské medicíny, ale i láhev obsahující kobru naloženou v alkoholu. A tušili jste, že nelegální je vozit antilopí šály nebo výrobky z vlny lamy vikuňa?

Miškovská proto doporučuje hledat informace už před odjezdem – na webových stránkách celníků nebo ČIŽP. „Někdy se stačí porozhlédnout v odbavovacích halách letišť, kde jsou informativní tabule s důležitými údaji pro turisty," poznamenala, kde hledat poučení, aby si turisté přivezli pěkné vzpomínky – a nikoli problém.

Nejkrásnější dívku mají i hasiči ze Středočeského kraje
OBRAZEM: Nejkrásnější dívku mají i hasiči ze Středočeského kraje
Ilustrační foto.
Na zvýšené mzdy řidičů mají přispět i obce