Varování na úrovni červené výstrahy – jde tedy o vysoký stupeň nebezpečí – vydal ve čtvrtek Český hydrometeorologický ústav pro Benešovsko, Berounsko, Příbramsko a Rakovnicko. Platí pro celé páteční odpoledne i večer: od 11. do 22. hodiny. Na zbytek Středočeského kraj se pak vztahuje mírnější, žlutá výstraha znamenající nebezpečí nízkého stupně. Aktuální má být do noci na sobotu, kdy končí dvě hodiny po půlnoci.

Přívalový déšť může podle meteorologů přinést zatopení níže položených míst, sklepů a podobně. Výslovně se varování hovořící o možných povodňových stavech zmiňuje o tocích v povodí Berounky, které odvodňují Brdy. Vyloučit však nelze rychlé vzestupy hladin i na dalších místech – zvláště v případě malých a středních toků. Čerstvá zkušenost z minulého týdne – zvláště ze Zaječova na Berounsku – navíc napovídá, že ničivě může působit nejen voda vylévající se z koryt potoků a říček, jež se zčistajasna staly dravým tokem, ale i ta, která do zástavby stéká z polí a luk bičovaných přívaly deště.

Vývoj a postup bouřek je možné sledovat na výstupech z meteorologických radarů zobrazených na webu Českého hydrometeorologického ústavu www.chmi.cz – k dispozici jsou ale také v aplikacích chytrých telefonů nebo tabletů.

Požár lesa u Úhonic.
Velký požár lesa nakonec pohltil jen deset tisíc