Jeho dějiny sahají hluboko do minulosti. Kdysi dávno tudy probíhalo pražské opevnění, na parcele se našly příkopy z 9. století. Na místě dnešního podniku stávaly dva středověké domy, které byly v renesanci spojeny do jednoho. Příjemný chládek původních sklepů ze 14. století však dodnes láká místní i turisty.

Práce podnikavého sládka

Objekt se může pochlubit prestižním umístěním v těsné blízkosti Královské cesty, Karlova mostu a chrámu sv. Mikuláše. Lidí se zde ochomýtalo vždy značné množství, čehož se rozhodl využít podnikavý sládek Lukáš v roce 1521. Otevřel si tu pivovar i pivnici. Jeho výrobky slavily úspěchy a výroba zlatého moku je od té doby s domem neodmyslitelně spjata. V 16. století se jmenoval U Zlatého stromu, ale již roku 1615 (někdy se uvádí 1665) ho koupil pražský primátor Bartoloměj Glaubic z Bučiny se svou ženou Zuzanou. Od té doby mu nikdo neřekl jinak než U Glaubiců. A to i přesto, že se majitelé za jeho dlouhou historii změnili ještě několikrát.

Každý si tu byl roven

Tvrzení, že sem na pivo chodila celá Praha, není příliš daleko od pravdy. Mezi hosty byste našli poutníky, řemeslníky, obchodníky, umělce, politiky a dokonce i šlechtu. Za pozdního císařství i První republiky sem chodili Kafka a Hašek, za Protektorátu to bylo oblíbené místo ministra propagandy Josepha Goebbelse. Nad korbelem piva U Glaubiců, zdá se, si byl každý roven. Pivo zde bývalo levné, což je další tradice, kterou majitelé udrželi. I dnes si zde dáte půllitr za méně než 40 Kč.

Poznáte o jakou ulici jde a v jaké čtvrti ji najdete?
FOTOKVÍZ: Poznáte ulici v hlavním městě?

Svou dnešní podobu získal dům během přestavby provedené architektem Ignácem J. N. Palliardim v roce 1804. Ve druhé polovině 20. století oblíbená pivnice chátrala a v roce 1984 byla zavřena. Návštěvníky znovu přivítala až v roce 1998 po náročné rekonstrukci. Dnes v sobě podnik spojuje tradici a inovaci, jeho interiéry totiž nedávno vkusně přestavělo duo architektů Neuhäsl a Hunal. Výsledek i místní plzeň rozhodně stojí za návštěvu