V restauracích bylo nabito po revoluci, pak zájem postupně utichal
Beroun - Na Husově náměstí v Berouně provozuje už dvě desítky let restauraci Arabadzis Lambros. Jak už jeho jméno napovídá, rodina pochází z Řecka. Přestože pivo v této zemi není tradičním nápojem, Arabadzis Lambros se za ta desetiletí se zlatavou tekutinou i s hosty, kteří pivu holdují, naprosto sžil.
Propojení došlo až tak daleko, že když má žízeň, zahání ji také pivem. Když ale přijede do Řecka, rád si pochutnává, stejně jako ostatní, třeba na víně s názvem retsina. Moc dobře ale ví, že pivo má v Čechách velkou tradici. Jak by ne, v pohostinství působí s osmiletou přestávkou od roku 1975.
A jak se podle něj za tu dobu hosté změnili? „Většina hostů je normálních. Přijdou, napijí se, najedí a vše je v pořádku. Jsou ale i takoví, kteří se chovají agresívně. Těch je ale menšina,“ sdělil Arabadzis Lambros s tím, že hosté, kteří se projevují neuctivě, se objevují až v posledních letech. Před dvaceti lety nebyli.
Arabadzis Lambros se domnívá, že když člověk dělá v oboru takových let, měl by poznat, o jakého jde hosta, už když vchází do dveří. Samotnému se to daří u většiny hostů. Moc si váží těch, kteří se do restaurace vracejí. „Kolik jich je, to nemohu posoudit, byla by to samochvála,“ uvedl skromně provozovatel berounské restaurace.
Jiná doba: hostů ubylo
Za jeho působení v pohostinstvích hostů ubylo. „Jiná doba, jiné finanční možnosti,“ řekl Arabadzis Lambros a dodal, že restaurace, kterou provozuje, je stavěná spíše na střední generaci.
V restauraci se i v dnešní době lidé stavějí na pivko při cestě z práce. Jak se říká, na jedno. Každý ví, že u jednoho často nezůstává. „Lidé si dávají tak tři. Dříve to bylo ale jinak, piv bylo více,“ přidal další porovnání provozovatel restaurace, který ví, že pivo v Čechách chutná stále a stále chutnat bude.
Podle něj byly restaurace plné především po roce 1989, kdy chtěl zřejmě slavit úplně každý. Pak zájem postupně utichal. Některé restaurace a pohostinství se na pivu neudrží, jsou takové, které by po půl roce zanikly. V restauraci Arabadzise Lambrose se denně vytočí tři sudy, zařízení však prosperuje díky tomu, že se tam vaří.
Čtěte také: Chutě štamgastů se nezměnily ani po letech, svěřil se hostinský