Zdravotnickým kurzem uspořádaným ve výcvikovém centru ve Vestci na Praze-západ prošli v uplynulých dnech takzvaní těžkooděnci, kteří jsou nasazováni nejen na místa, kde je nutné zklidňovat horké hlavy účastnící se demonstrací nebo příliš bujné sportovní fandy. Tam sice bývají vidět nejčastěji, avšak pomáhají také kupříkladu při pátracích akcích, kdy dojde na pročesávání terénu v rojnicích, či při záchranných a likvidačních pracích. Nebo jdou do akce společně s kriminalisty v případech, kdy sice není třeba povolat příslušníky zásahové jednotky, ale přesto je dobré, aby detektivy jistili kolegové s výcvikem k řešení vypjatých situací. K úkolům příslušníků (a rovněž příslušnic!) pořádkové jednotky patří také zajišťování ozbrojeného doprovodu, ať už jde o transporty cenin nebo třeba jaderného materiálu – a v rámci bezpečnostních opatření mohou být povoláni i k výkonu hlídkové služby. Setkávají se tedy s rozmanitými situacemi – včetně momentů, kdy by byli potřební lékaři, avšak ti nejsou hned po ruce.

Ilustrační foto.
Dálnice kolem Prahy čekají omezení kvůli stavbám

Neocenitelné v takových situacích mohou být právě poznatky ze zdravotnického kurzu, který pro příslušníky středočeské pořádkové jednotky připravila Asociace dobrovolných záchranářů ČR. V jeho rámci došlo nejen na poučení, jak se zachovat v rozmanitých situacích, kdy jde do tuhého, ale stranou pozornosti nezůstala ani komunikace s operačním střediskem zdravotnické záchranné služby, informoval ve středu Pavel Truxa z krajského policejního ředitelství.

Teorii následovala i praktická část kurzu, připomněl. „Účastníci měli za úkol ošetřit pacienta v připravených modelových situacích,“ konstatoval. Z jeho slov vyplynulo, že šlo o přípravu na události, s nimiž se policisté včetně těžkooděnců skutečně mohou při výkonu služby setkat: napadení osoby a následné masivní krvácení z řezných ran, hypoglykemický šok, kolaps hasiče po zásahu. „Na závěr se museli policisté potýkat s popálením osoby, k jejímž zraněním došlo při manipulaci s hořlavou látkou s následným výbuchem,“ poznamenal Truxa. Doplnil, že nechyběl ani nácvik resuscitace na simulátoru.

Hasiči lovili z Orlické přehrady osobní auto.
Auto utopené v přehradě lovili společně potápěči hasičů i policie