„Už třiadvacet let otevíráme na Štědrý večer od jednadvaceti hodin. Zavedli jsme to především pro opuštěné a rozvedené lidi, aby nebyli sami doma, kde by je mohly napadat černé myšlenky. Zastavují se ale i lidé, kteří jdou třeba na procházku nebo do kostela," řekla Jana Beníšková, majitelka mělnické hospody U Beníšků, která má jako jedna z mála po nadílce otevřeno.

Na Štědrý den dopoledne se dveře netrhnou v hostinci U Šulců v Ovčárech. Potvrzuje to majitelka Jana Šulcová. „Míváme otevřeno tak do čtrnácti hodin a musím říct, že chodí hodně chlapů. Manželky je asi vyženou, aby měly doma čas na přípravy, takže jdou k nám. Kolikrát je musíme pak vyhánět i my," líčila s úsměvem hostinská.

Po postním obědě se scházejí v hospodě i obyvatelé Lhotky. Potvrdil to provozovatel tamního pohostinství Jaroslav Čadil. „Po obědě otevíráme tak na tři, čtyři hodiny. Lidé si u nás sednou, popřejí si a pak jdou domů ke stromečku. Je to už taková tradice."

Zavřeno mají o Štědrém dni i hotelové restaurace. Platí to také v případě mělnického hotelu Olympionik nebo hotelu Kokořín v Kokořínském Dolu.

Čtěte také: Hostinští: Politici nás chtějí postupně zničit