Čtyřiatřicetiletý muž, který si ve věznici na příbramském Bytízu odpykával tříletý trest za rozsáhlou trestnou činnost majetkového charakteru, využil 7. června ráno toho, že byl zařazen na nestřežené pracoviště. Zmizel neznámo kam – byť kriminalisté tušili, že by se mohl skrývat na Benešovsku. Je totiž z Vlašimi.

Usilovné pátrání však k jeho nalezení nepřispělo – a vězni na útěku se dařilo unikat i poté, co se policie prostřednictvím médií obrátila s žádostí o pomoc na veřejnost. Až po měsíci slavili policisté úspěch. Získali poznatky, které je dovedly do malé rekreační oblasti v jižních Čechách – a tam hledaného muže skutečně objevili. „Nepomohlo mu ani to, že výrazně změnil svůj vzhled a skrýval se v pronajaté chatě,“ poznamenala policistka Eva Stulíková.

Ilustrační foto.
Dvě a půl promile chtěl cizinec zakrýt úplatkem

Ukázalo se, že v chatové oblasti vzdálené od místa útěku si uprchlík zjevně připadal bezpečně. Po několik dní, které tam strávil, se nijak zvlášť neskrýval; běžně se pohyboval mezi lidmi. „Evidentně si byl ale vědom toho, že je po něm vyhlášeno celostátní pátrání. Vlasy si nechal odbarvit na blond – a obličej si nechal zarůst vousem,“ poznamenala Stulíková. Posléze se ukázalo, že si také pořídil padělané doklady na jméno cizince.

Když na dveře chatky zabušili policisté, byl dotyčný zjevně překvapen. Sice to ještě nechtěl vzdát, odmítal otevřít a pokoušel se schovat v podkroví; to ale byly marné snahy. Když kriminalisté vtrhli dovnitř, cvakla pouta – a jelo se. Zpátky do basy, ovšem s přestupní stanicí na policejní služebně. „Celá akce se obešla bez zranění a jakéhokoliv poškození majetku,“ uvedla ve čtvrtek Stulíková.

Doplnila také, že to nebylo poprvé, co tohoto muže přivezlo do věznice policejní auto. Ke kriminálu zřejmě nemá kladný vztah: už nástupu do výkonu trestu se vyhýbal; eskortovali ho tam až policisté. Útěkem si ovšem nepolepšil. Půjde znovu před soud, přičemž mi hrozí, že si pobyt v cele výrazně prodlouží.

Videosouhrn 12. července 2018
Rozřezávání padlého Gottwalda a pomoc za všechny peníze: zhlédněte videa dne