Odpoledne bylo podle společnosti ČEZ ve Středočeském kraji asi 100 tisíc domácností bez proudu, před 18. hodinou to bylo 73 tisíc domácností a 80 poruch na vedení vysokého napětí, řekla ČTK mluvčí ČEZ Distribuce Soňa Holingerová. Společnost ČEZ kvůli tomu vyhlásila v kraji kalamitní stav.

Středočeští hasiči hlásili ke čtvrteční 18. hodině od rána celkem 1539 událostí. Nejhorší byla situace na Kladensku (249), Mladoboleslavsku (201), Praze-západ (146) a Benešovsku (145).

Cestování auty bylo nebezpečné, na řidiče čekaly na silnicích barikády ze spadlých stromů a na některých místech byly povrchy vozovek, pokryté po ranním dešti servaným listím, kluzké. Stromy padaly i na auta. V Kosově Hoře uvěznil zřícený strom ve vozidle dva lidi. Se středně těžkými zraněními tam zůstali zaklíněni. „Transport do nemocnice v pražském Motole musel být proveden sanitkami, protože nemohla vzlétnout letecká záchranná služba,“ uvedla mluvčí středočeských záchranářů Petra Homolová.

Vichr také převracel za jízdy přívěsy za dodávkami. Na Benešovsku převrhl náraz větru přívěs na silnici vedoucí ze Zdislavic do Malovid. A dodávka, která ho táhla, měla namále. Ke shodné situaci došlo později ještě na dálnici D1. Cestou tam zdržel hasiče spadlý strom, který zatarasil vozovku. Museli se jím prořezat.

Ilustrační foto.
Počet středočeských škol s koronavirem stoupl na 231

Vichřice se hnala krajem a nabírala na síle. „Ráno, když začala, byly nejvíce postiženými okresy Rakovnicko a Berounsko. Po poledni se to přehouplo na Kladensko, kde bylo nejvíce postiženo přímo město Kladno, poté následovalo Benešovsko a Příbramsko,“ potvrdila mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková.

Například na Benešovsku měli hasiči za sebou před patnáctou hodinou už skoro sto třicet zásahů, na Příbramsku přes devadesát, na Berounsku téměř osmdesát. Stovky domácností zůstaly bez elektřiny, neboť bylo na řadě míst poškozeno vedení. Na dvou místech na Příbramsku kvůli tomu dokonce hořelo. „V Chramostech zapálil prasklý drát při pádu, zřejmě při elektrickém výboji, okolní trávu a stromy,“ uvedla mluvčí středočeských hasičů Tereza Fliegerová. V Klenovicích u Milešova vzplál sloup s vysokým napětím. Hasiči tam spolupracovali s energetickou pohotovostí, neboť mohli zasáhnout až po vypnutí proudu.

Šťastná náhoda

Šťastná náhoda zachránila život Michaele Zachové z Kladna. Ulicí U Hvězdy ve čtvrti Kročehlavy procházela právě ve chvíli, kdy se tam rozlomila a skácela letitá vrba. Silný strom ji jen těsně minul. „Šla jsem právě od auta k domu, udělala jsem jen dva kroky a za mnou se zřítila vrba. Ještě teď se mi klepou kolena,“ svěřila se jednapadesátiletá žena. Strom rozlámal dvě lavičky, na kterých za hezkého počasí sedávají lidé…

Po poledni padly k zemi i tři vzrostlé jehličnany na sídlišti v Mírové ulici ve Slaném na Kladensku. Stříbrný smrk se vyvrátil i s kořeny. „Stromů je škoda, sám jsem je tu jako malý kluk vysazoval. Přivezl jsem si sazeničky od strýce ze Šumavy,“ poznamenal dvaašedesátiletý Jiří Skála s úlevou, že pod stromy nebyli v tu dobu žádní lidé.

Vzrostlý smrk se zřítil i u radnice v Králově Dvoře na Berounsku. A při pádu přerazil stožár s městskou vlajkou.V Nymburce kvůli vichru nejezdil přívoz přes Labe. Ze stejného důvodu byly zrušeny i farmářské trhy na tamním náměstí.

Na Kutnohorsku došlo k nejvážnějším následkům v Janovické Lhotě, kde vítr strhl střechu stodoly a hasiči museli odstranit z bezpečnostních důvodů i zbytek stavby. Vítr neušetřil ani místa posledního odpočinku. Na hřbitově Všech svatých v Kutné Hoře zůstaly po řádění přírody rozbité kahánky a květináče, zasvé vzal i jeden z náhrobních kamenů. Také na hřbitově v Rakovníku a ve Slaném spadlé stromy poničily řadu náhrobků.

Komplikace v dopravě

Před 13. hodinou větve v trakčním vedení zastavily provoz mezi stanicemi Libčice nad Vltavou - Roztoky u Prahy. Kvůli nahnutým větvím do profilu tratě byl přerušen provoz vlaků v úseku Kladno - Kladno-Ostrovec. Spadlé stromy dopoledne komplikovaly provoz také v úseku Úvaly - Český Brod. Provoz se podařilo v poledně obnovit. 

Porucha trakčního vedení přerušila provoz mezi Pečkami a Poříčany. Dálkové vlaky musely být odkloněny přes Lysou nad Labem a Nymburk. Například vlak EC 284 zůstal stát ve stanici Pečky. "Lidé jsou naštvaní, někteří totiž potřebují jet dál, třeba až do Německa. Už cestou jsme nabrali 45 minut zpoždění a průvodčí nic moc neví," hlásil Deníku cestující Michal z vlaku v 10:45. V tu dobu už měla být přitom souprava přes hodinu na pražském hlavním nádraží. Okolo 11. hodiny byl na trati obnoven provoz po jedné koleji, vlaky ale nabírají zpoždění. 

Požár spalovny v Malešicích.
Požár v malešické spalovně: zasahovalo 98 hasičů, škody jdou do stovek milionů

Trať Turnov - Praha stála v úseku Příšovice – Loukov u Mnichova Hradiště kvůli spadlému stromu. Problémy jsou také na trati Kladno - Kralupy nad Vltavou, kde spadlo několik stromů na různých místech.

Řidičům komplikují cestu větve na silnicích

Řidiči by měli být při jízdě opatrní. Narušit jejich jízdu mohou spadlé stromy, ale také ulomené silnější větve. Ty leží například na vozovce v ulici Československých legionářů v Kutné Hoře. Neprůjezdná je kvůli popadaným kmenům například silnice III/12550 před Žandovem na Kutnohorsku.

Komplikace, které způsobují popadané stromy na silnicích, byly hlášené také z Kladenska a Slánska.

Výstraha meteorologů před velmi silným větrem platí ve Středočeském kraji do večera. 

Komplikace v pražské dopravě i na letišti

Pražští hasiči do 16 hodin evidovali 400 nahlášených událostí spojených se silným větrem. "Prakticky všechny jednotky jsou v terénu, pomáhají dobrovolní hasiči. Operační středisko jede na plné obrátky a je posíleno," informovali na twitteru.

K úrazům kvůli silnému větru vyjížděli i pražští záchranáři.

Silný vítr komplikuje provoz tramvají v Praze, několik linek jezdí odklonem. "Z důvodu silného větru dochází v provozu MHD k omezením na několika místech," uvedl dopravní podnik. Seznam výluk aktualizuje na svém webu. Některá omezení trvají pouze několik minut.

Vítr a turisté na Karlově mostě a u Vltavy.
Vichr v Praze: Hromadná doprava nabírala zpoždění, spadla platební brána Lítačky

Letiště kvůli silnému větru nemohlo po poledni přistavit nástupní mosty ani schody pro přílety a odlety. Cestující v letadlech, která přiletěla do Prahy, proto museli setrvat na svých místech a nemohli vystoupit. Problém se podařilo vyřešit před 14:00, všichni lidé tak jsou již z letadel venku. Letiště ohlásilo na twitteru také problémy s vykládkou zavazadel u tří linek, což mohlo zdržet odlety. Výstraha silného větru platila na letišti do 15:30.

Zavřela ZOO i Botanická zahrada

Kvůli silnému větru dočasně zavře pražská ZOO i Botanická zahrada. Informoval o tom primátor Zdeněk Hřib na twitteru. Zároveň doporučil, aby se lidé vyhnuli parkům a lesům.

Návštěvníci se dnes už nedostanou také do zahrad u Hradu, zavřené jsou Královská zahrada, Jižní zahrady a Jelení příkop. Kvůli bezpečnosti je pro zbytek dne zavřený také Starý židovský hřbitov. "Zítra (v pátek) ráno situaci vyhodnotíme a podle aktualizované zprávy ČHMÚ rozhodneme, zda hřbitov zpřístupníme veřejnosti, či nikoli. Děkujeme za pochopení," uvedlo Židovské muzeum v Praze.

Vítr také poničil výstavu Paměti národa na Strahově. "Snad to dáme do pár dní dohromady, podaří-li se nám na to sehnat peníze," uvedl na facebooku za organizátory Mikuláš Kroupa. Škodu odhaduje asi na 150.000 korun.

Pražská energetika (PRE) neeviduje žádné zásadní problémy, jako je stržené vedení, řekl mluvčí firmy Petr Holubec. "Drtivá většina našeho vedení je ukryta v zemi," uvedl.